17 Eylül 2017 Pazar

O.ALABASTER: SUUDİ ARABİSTAN KATAR’I ‘FETHETME’ EŞİĞİNE GELMİŞTİ



BAE E-POSTA SIZINTILARI: SUUDİ ARABİSTAN KATAR’I ‘FETHETME’ EŞİĞİNE GELMİŞTİ

Olivia Alabaster (Middle East Eye haber editörü ve gazeteci; daha evvel Lübnan the Daily Star gazetesinde Ortadoğu ve dünya haberleri editörüydü)
Middle East Eye,  14.9.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

BAE’nin ABD Büyükelçisi Yusuf el-Uteybe’ye ait olduğu iddia edilen son sızan bir e-postaya göre, Suudi Arabistan Katar’ı “fethetme”nin eşiğine gelmiş.
Bu iddia, kimliği belirsiz bir grup tarafından çarşamba gecesi internette sızdırılan yeni e-postalarla gündeme geldi.
Uteybe, 28 Mayıs 2017’de eski Amerikalı diplomat Elliott Abrams’la bir yazışmasında, Katar’ı fethetmek “herkesin problemlerini çözecektir. Kelimenin tam manasıyla” diyor ve ekliyor: “Suudi Kralı Abdullah Ocak 2015’te vefatından birkaç ay evvel Katar’da bir şeyler yapmanın eşiğine gelmişti”.
Buna çok şaşıran Abrams, “Ben bunu bilmiyordum. Çarpıcı!” demiş ve yerli Katar nüfusunun 250 ila 300 bin olmasına işaret ederek “Bu ne kadar zor olabilir ki?” diye sormuş. “Yabancılar müdahale etmeyecektir” diye ekleyip Katar’ın büyük orandaki Güney Asyalı işçi nüfusuna işaret ederek, “Hintlilere ve polise maaşlarını artırma sözü verildiğinde kim [Katar Emiri uğruna] ölümüne savaşır ki?” diye devam etmiş.
Uteybe, cevaben “Varılan sonuç tam da buydu. Kolay bir iş olacaktı.” diye yazmış.
Abrams’ın buna cevabı, mevcut Amerikan Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan’ın Körfez komşusunda böyle bir askerî darbeyi destekleyeceğini ima edercesine “Obama bunu istemezdi, ama yenisi…” olmuş.
Uteybe’nin cevabıysa “Kesinlikle” şeklinde.
Bütün bunlar, Uteybe’nin Abrams’ın “Haşimiler [yani Ürdün] Katar’ı fethetmeli; bu hem nakit problemini hem de Katar’ın radikalleri destekleme meselesini çözecektir” teklifine yazdığı cevaplar.
Abrams, geçmişte Amerikan Başkanı George W. Bush’un milli güvenlik müsteşar yardımcısı olup şu an Dış İlişkiler Konseyi Ortadoğu Araştırmaları’nda kıdemli araştırmacı.

(…)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder