2 Ağustos 2017 Çarşamba

RUCKER & PARKER: OĞUL TRUMP’IN RUSYA İFŞAATLARIYLA BEYAZ SARAY KUŞATILDI



EN YÜKSEK KASIRGA SEVİYESİ: BEYAZ SARAY, OĞUL TRUMP’IN RUSYA İFŞAATLARIYLA KUŞATMA ALTINDA

Philip Rucker & Ashley Parker (Rucker, Washington Post gazetesi Beyaz Saray büro şefi & Parker, Washington Post gazetesi Beyaz Saray muhabiri)
Washington Post, 12.7.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Oğul Donald Trump ile Rus yönetimini temsil eden bir avukat arasında geçen bir toplantıyla ilgili ifşaatların ardından, en üst düzey Beyaz Saray yetkilileri ve dışarıdaki danışmanlara göre, Başkan Trump’ın hem hasımlarına hem de üst düzey danışman halkasının birbiri ardında şüphelere bulaşmasına hiddetlenmesiyle Beyaz Saray tam bir kaosa saplanmış durumda.
İhtilaflarla malul bir uluslararası zirveden [Z.T.K. G20 Zirvesini kastediyor] geçen hafta sonu dönüşünden bu yana kamuoyu karşısına çıkmayan Başkan Trump’la bu hafta içinde görüşmüş kişiler, onun, Rusya kara bulutlarının hala daha kendi başkanlığı üzerinde gezinmesinden ve adaşı olan en büyük oğlunun bu girdaba çekilmesinden deliye döndüğünü söylediler.
Oğul Trump’ın babasının adaylığını destekleme çabası çerçevesinde Kremlin’den Hillary Clinton hakkında suçlayıcı bilgiler alacağı ümidiyle bir Rus avukatla buluştuğuna dair ifşaat, yönetimin zaten bocalayan gündemini köstekleyerek üst düzey yönetim ekibini çatırdattı.
E-posta ifşaatlarından bu yana ilk kez çarşamba günü (12 Haziran’da) attığı twitinde Başkan Trump, oğlunu “açık, şeffaf ve masum” diye savundu ve yönetiminin, sızıntıyı yapanların kışkırttığı bir “cadı avı”na maruz kaldığı şeklindeki eski iddialarını tekrarladı.
Trump, oğlunun Fox News’e çıkmasına atıf yaparak “Oğlum Donald geçen akşam iyi bir iş yaptı. O açık, şeffaf ve masumdu. Bu, siyasi tarihimizin en büyük cadı avı. Ne yazık!” diye yazdı.
(...)
Oğul Trump’ın herhangi bir hukuki sonuçla karşılaşmayacağına inanan destekçileri dahi bu hikâyenin gerek Oğul Trump gerekse Beyaz Saray için tam bir halkla ilişkiler felaketine dönüştüğünü salı günkü baş başa görüşmelerde itiraf ettiler. Trump’ın Beyaz Saray dışından bir müttefiki bu gelişmeyi “en yüksek seviyeli kasırga” olarak niteledi. Yine bir başka danışman da CNN’in hazırladığı “Trump ekibiyle Ruslar arasındaki irtibatlar” grafiğini Netflix dizisi “House of Cards”ın entrikalarına benzetti.
Başkan Yardımcısı Pence bu tartışmalardan kendisini uzak tutmaya çalıştı (...).
İç çatışmalar, Beyaz Saray içinde sıklıkla temel bir kültürel değer gibi görülür; ancak Oğul Trump hakkında tam üç gün süren New York Times ifşaatları, danışmanların “Trump çevresinden acaba kim Başkan’ın oğlu hakkında bu zarar verici bilgileri sızdırıyor olabilir?” diye kapalı kapılar ardında spekülasyonlar yaptıkları yeni bir itham ve suçlama dalgasını tetikledi.
Trump Beyaz Saray’ının kuşatma altında olduğuna dair bu tablo, 10’u aşkın Beyaz Saray içinden ve dışından danışmanla ve Başkan’ın ailesinin yakın dostuyla -isim verilmemek kaydıyla- salı günü yapılan röportajlara dayanıyor.
Trump’ın iç halkasının yapısı, her zaman olduğu gibi yine iç tartışmalara maruz kalıyor. İki Beyaz Saray üst düzey yetkilisine ve yönetimin müttefiklerinden birine göre, Başkan’ın kızı ve danışmanı Ivanka Trump, yine baş danışmanlardan olan Ivanka’nın eşi Jared Kushner ve first lady Melania Trump, Başkan’a ekibinde değişikliklere gitmesi, özellikle de Beyaz Saray özel kalemi Reince Priebus’ın yerini değiştirmesi için gizli gizli baskı yapmakta.
Bu üç aile üyesi, (...) gazetecilere yapılan sürekli sızıntılardan endişeli.
(...)
Yardımcılarına göre Trump, hala daha Rusya meselesini, seçimi kazanacaklarını düşünürken kaybeden Demokratların ileri sürdüğü bir bahane –ve kendi zaferinin meşruiyetini baltalama girişimi– olarak kullandığını düşünüyor. (...)
Başkanın kadim dostu Thomas J. Barrack Jr.’a göre, “Trump, bu meseleyi, birbiriyle alakasız olguları iç içe sokup ‘Alın işte, bakın neler neler oluyor!’ demenin bir devamı olarak görüyor. (...)”
Trump ve danışmanları, Oğul Trump hakkındaki ifşaatın, Başkan’ın yurtdışı gezileri üzerinden beklediği olumlu haberleri ve Senato’daki sağlık reformu ve ticaret yasaları gibi bu hafta odaklanılması beklenen konuları gölgede bırakmasından son derece rahatsız.
Beyaz Saray’a yakın bir grup Cumhuriyetçi, Oğul Trump’ı savunmak için var güçleriyle çabalıyor ve bu konuda haber yapan bazı gazetecileri halkın gözünden düşürebilmek için –geçmişte yaptıkları haberleri didik didik edip hatalarını veya önyargılarını araştırarak– yoğun bir kampanya yürütmeyi hedefliyor.
(...)
Ancak Beyaz Saray dışındaki danışmanlardan birine göre, Oğul Trump’ın buluşma meselesi üzerinden basına karşı bir kampanya yürütmek faydasız olabilir: “Neticede böyle bir buluşma gerçekleşmiş. Bu olgularla savaşa girmek zor.”
Bu arada Mueller soruşturmasından duyulan korku, Başkan’ın çalışma ofisindeki üst düzey görevlileri cevap üretmekle boğuştukları için fiilen felç etmiş durumda.
(...)
Birçok üst düzey Beyaz Saray yetkilisi, ifşa olacakları korkusuyla bu konuda herhangi bir şey söylemekte mütereddit.
Daha önce bazı üst düzey yetkililer ve danışmanlar, Rusya’yla ilgili muhtemel problem alanlarını teşhis etmek için kendi iç incelemelerini yürütme, böylelikle basındaki haberlere hazırlıksız yakalanmak yerine bizzat kendilerinin bilgiyi yayabileceği teklifinde bulunmuştu. Ama Rusya’yla muhtemel temasları tartışmanın kendilerini Mueller’ın soruşturmasının hedefine oturabileceği korkusuyla bu teklif sonuçsuz kaldı.
Bu süreçte bir Beyaz Saray yetkilisi, Başkan’ın köşeye sıkışmış haldeki oğluyla iletişimini kesecek kadar ileri gitti; her ne kadar onun hakkında sempatik/olumlu kanaatleri olsa da (...).
(...)
Başkan’ın diğer oğlu Eric, ağabeyini salı günü İngiliz siyasetçi Nigel Farage’ın şu mesajını retweetleyerek savundu: Oğul Trump’a saldırılma nedeni, onun Başkan’ın “kamuoyu önündeki en iyi destekçisi” olması. Eric Trump şöyle bir twit de attı: “Ailemize acımasızca saldırmalarının nedeni işte TAM da bu! Aşırı derecede birbirimize yakın olmamıza ve HEP birbirimizi desteklememize tahammül edemiyorlar.”
Oğul Trump’ı eleştirenler ise bir e-mailde açıkça “Rus hükümetinin avukatı” olarak nitelenen bir kişiyle buluşmayı kabul etmeden evvel kim olduğunu daha iyi öğrenmeliydi diyerek karşı çıkıyorlar.
(...)

Gittikçe daha fazla sayıda senatör, Rusya soruşturmasının genişlemesinin –ve ayrıca neredeyse her haber bültenine hâkim olan Trump’ın kışkırttığı kargaşaların– kendi yasama faaliyetlerini geciktirdiğine, Senato tatile girdiğinde seçmenlerine başarılarıyla ilgili hiçbir şey anlatamayacak bir hale getirildiklerine inanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder