2 Ağustos 2017 Çarşamba

D.IGNATIUS: SURİYE’DE CESUR AMERİKALILARLA BULUŞMA


SURİYE’DE CESUR AMERİKALILARLA BULUŞMA

David Ignatius (Washington Post gazetesi köşe yazarı, ödüllü gazeteci ve kitapları en çok satanlar listesinde yer alan casusluk romanı yazarı)
Washington Post, 3.7.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Tabka/Suriye
Amerikan Bağımsızlık Günü’nün yıldönümünde, siyasi hayatımızın dili, kurucularımızı belki utandırıcı türden olabilir, ama geçen hafta Suriye’de karşılaştığım bazı cesur Amerikalı askerler ve sivillerle bizi gururlandıracak türden bazı enstantaneleri size sunmak istiyorum.
Oklahoma’dan gelen sakallı bir kıdemli başçavuşla başlayalım. (...)
(...)
(...) O, İslam Devleti’ni başkenti Rakka’dan çıkaran Kürtlerin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG)’ne danışmanlık yapan, İD çekildikten sonra güvenliği sağlayacak ayrı bir emniyet gücünü eğiten ve su, elektrik, okul ve diğer hizmetlerin altyapısını yeniden inşa edecek yerel sivil konseyleri destekleyen Özel Harekât Birliklerinin bir parçası. Suriye’de görev yapan 500 kişilik Amerikan Özel Harekât Birliğinde hizmet veriyor.
(...)
Suriye misyonu çoğunlukla gizli tutulmakta olup Amerikan kamuoyu bu konuda çok az şey görüyor ve biliyor. Ama ismi gizli tutulan bu savaşçılar bugüne kadar herhangi bir yerde karşılaştığım askerlerin en iyisi. Şehirlerdeki ileri karakollarda ve kırsaldaki birkaç basit askeri üste sefalet içinde yaşıyorlar. Suriyeli ortaklarıyla [Z.T.K. PYD’yi kastediyor] birlikte çalışarak geçtiğimiz 20 yılda Amerikan birliklerinin yeterince tecrübe edemediği bir şeyi başarıyorlar: Onlar kazanıyorlar.
İD çöktükten sonra Rakka ve civar şehirleri koruyacak Suriyeli emniyet güçlerini eğiten bir Özel Harekât komutanı diyor ki “Dünyadaki en iyi savaşçı [ölmeye değil] evine dönmeye çalışandır”. Her iki haftada bir 250 kişiyi eğitimden geçirmeyi planlıyor ki böylece işin sonunda 3500-5000 arasında bir güç kurabilsin. Verilen eğitim oldukça temel bir eğitim. (...)
Karşılaştığım her asker gibi kıdemli başçavuş, görevini tutkuyla ifa ediyor. Tabka’da kaç İD savaşçısının öldürüldüğünü sordum. “Yeteri kadar değil” cevabını verdi. (...)
Bu askerler görevlerini bitirdiklerinde oldukça basit olan kamplara geri dönüyorlar. Burada [Bağdat’taki gibi] üç ayrı girişi olan “Yeşil Bölge” işgal hayatı yok.(...)
Bu elit birlikler Amerikan ordusunun gururu. Benim gördüklerim misyonun “eğit-yardım et” kısmına aitti. Ama Özel Harekât Birliklerinin bir de son derece gizli bir birimi var ki bunların görevi, radikalleri yakalayıp öldürmek. (...)
Burada gördüğüm her Amerikalı, kahraman bir asker değildi. Sivillerin üstlendiği acil durum yardım birimi de var (...)

(…)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder