11 Haziran 2017 Pazar

P.COCKBURN: SUUD VE MÜTTEFİKLERİ, KATAR'LA İLİŞKİLERİNİ NİÇİN KESİVERDİ?


KATAR KRİZİ: SUUD VE MÜTTEFİKLERİ, SÜNNİ ARAP KOMŞUSUYLA İLİŞKİLERİNİ NİÇİN ANİDEN KESİVERDİ?

Patrick Cockburn (Ortadoğu uzmanı, ödüllü Independent gazetesi yazarı)
Independent, 5.6.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(…)
Ne değişti de Körfez’de bir krizin zemini hazırlandı? Geçen ay Trump’ın yıkım güllesi bölgeden geçti ve Amerikan Başkanı’nın Suudi Arabistan’a ve özellikle İkinci Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a kayıtsız desteği bölgesel güçler dengesini bozdu. Bahreyn’deki Sünni monarşiyi, son Şii direnişi de ezip geçmesi için çoktan cesaretlendirdi; tek bir köyden 5 protestocu hayatını kaybetti ve kalan son bağımsız gazetenin de kapısına kilit vuruldu.
Daha da önemlisi, iki günlük Riyad ziyareti sırasında Sayın Trump’ın Sünni monarşilere ve diktatörlere koşulsuz desteği, Suudi Kraliyetine Katar’la karşılaşmasında ikinci –ve son olmasını ümit ettiği– raundu başlatma cesareti verdi. (…)

Kuşatma her ne tür olursa olsun Katar’ın buna dayanması zor olacaktır. Trump yönetimindeki ABD’den ne ölçüde bir koruma bekleyebileceği belirsiz ve Suudi kralı olmaya giden yolu güvence altına almaya kararlı Prens Muhammed bin Selman da bu konuda bir başarısızlığı kaldıramaz. Bağımsız bir devlet olan Katar’ı sınırlamaya ve ortadan kaldırmaya kalkışacak kadar ileri gitmek isteyebilir. Körfez’de bunun ilk örneği Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in 1990’da Kuveyt’i işgal etmesi olmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder