11 Haziran 2017 Pazar

MEE: KATAR KRİZİ, AMERİKAN ASKERİ VARLIĞINI RİSKE ATABİLİR



KATAR KRİZİ, KÖRFEZ’DEKİ AMERİKAN ASKERİ VARLIĞINI RİSKE ATABİLİR
Middle East Eye, 5.6.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(...)
Katar, ABD’nin bölgede hava saldırıları düzenlemek amacıyla kullandığı el-Udeyd Hava Üssü’ne ev sahipliği yapıyor. Başkent Doha’nın 20 km güneybatısında bulunan üste 11.000 Amerikan askeri bulunuyor ve ABD, bu üssü 2016’dan bu yana Irak’ta ve Suriye’de İslam Devleti’ni bombalamak üzere kullanıyor. Amerikan Kuvvetleri Merkezî Komutanlığı (CENTCOM), Birleşik Hava ve Uzay Harekât Merkezi ve 379. Hava Sefer Gücü bu üste bulunuyor.
Bahreyn ise Ortadoğu’da ve Orta Asya [Z.T.K. bu coğrafi tanımlama yanlış; Hint Okyanusu kastediliyor olmalı] sularında devriye gezen Amerikan Donanmasının 5. Filosuna ev sahipliği yapıyor. Suudi Arabistan’da da 5 hava üssü bulunuyor. (...)
Bu yaşananların ABD’yi bölgedeki askeri varlığının geleceğiyle ilgili bazı zor soruları sormaya sevk etmesi muhtemel. Reuters haber ajansına konuşan Cenevre Güvenlik Politikaları Merkezi’nde küresel risk ve direnç birimi başkanı Jean-Marc Rickli’ye göre, “Yeni Amerikan başkanıyla birlikte şu anda Körfez’deki güç dengelerinde bir değişim yaşanıyor: Trump siyasal İslam’a ve İran’a son derece karşı. Gerek İran gerekse Müslüman Kardeşler’in savunduğu siyasal İslam’a zerrece taviz vermek istemeyen Abu Dabi ve Riyad’la tamamen aynı eksende.”

Daha evvel Baba Bush, Bill Clinton ve Barack Obama dönemlerinde çeşitli görevlerde bulunmuş Amerikalı eski diplomat Dennis Ross, Sky News Arapça’ya verdiği mülakatta dedi ki “Askeri üssü gerekirse başka bir yere taşımaya hazır olduklarını Katar yönetimine açıkça hissettirmek amacıyla Trump yönetimi içinde bazı tartışmalar yaşanırsa hiç şaşırmam. Ben Obama yönetiminde görev yaparken... orada büyük bir üsse sahip olmamızın onların (Katar’ın) yaptıklarını görmezden gelmemiz anlamına gelmeyeceğini açıkça belli etmemizi istemiştim ”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder