24 Haziran 2017 Cumartesi

G.FULLER: KATAR GERÇEKTEN DE KÖRFEZ’İ TEHDİT EDİYOR MU?



KATAR GERÇEKTEN DE KÖRFEZ’İ TEHDİT EDİYOR MU?

Graham E. Fuller (Eski üst düzey CIA şefi, eski Milli İstihbarat Konseyi başkan yardımcısı; İslam dünyasıyla ilgili birçok kitabın yazarı; şu anda Rand Corporation danışmanı)
LobeLog Foreign Policy, 13.6.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

NOT: El-Cezire’nin niçin kapatılmak istendiği, Katar’ın dış politikasının ve Müslüman Kardeşler’in diğer ülkeleri niçin rahatsız ettiği ve Körfez’de yaşanan krizin gerçek nedenleri konusunda çok iyi bir analiz. Sadece son kısmı tercüme edilen bu uzun yazının tamamını İngilizcesinden okumak için TIKLAYINIZ.

(…)
(…) Suud’un “Katar terörü destekliyor” ithamı riyakarca; (…) Katar’ın (özünde) barışçıl olan daha demokrat Müslüman Kardeşler’e desteği, herhangi bir demokratik adımın tahtlarına mâl olacağından korkan otokratları çileden çıkarıyor. (…)
(…)
Suudi Arabistan, İran’a karşı bir “Ortadoğu NATO’su” kurma hedefini başaramayacak; hatta kalıcı bir bölgesel ittifak oluşturmayı dahi beceremeyecek. Ama Katar’ı tecrit edip ezme yönündeki hızlı çabanın sonuçları, birçok dış yansımasıyla oldukça ciddi. Sonunda üç ülkenin de zevahiri kurtarıcı bazı taviz formülleriyle geri adım atması muhtemel – tıpkı Körfez’deki kavgalarda genellikle olduğu gibi.
Ama hiç kimse Katar konusundaki dramanın “terörle mücadele”yle veyahut “Şiilikle savaş”la alakalı olduğunu düşünmesin. Burada mevzubahis olan şey, otokrat yöneticilerin saltanatını koruma arayışı. Ancak Washington da Suud’un Ortadoğu siyaseti perspektifini satın almışa benziyor. Katar ise Körfez için Suud’dan daha farklı bir gelecek öngörüyor ve belki de biraz daha aydınlanmış bir gelecek.
Büyük ölçüde Suud’un güç gösterisiyle kışkırtılan bu karmaşık mücadelede ABD’nin taraf tutmaktan kaçınması icap eder. Ayrıca Washington, Katar’a boyun eğdirtilmesine de izin vermemeli. Katar’ı ezmek, şaibeli İran’a gözdağı oyununda izlenecek son derece kötü ve geriletici bir araç.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder