23 Haziran 2017 Cuma

ARAP MEDYASINDA SUUD'DA VELİAHT DEĞİŞİMİ



BİAT ETMEKTEN ‘DARBE’ NİTELEMESİNE MUHAMMED BİN SELMAN’IN YÜKSELİŞİNE KAMUOYU TEPKİLERİ”
Middle East Eye, 21.6.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

[Z.T.K. Başta Suudiler olmak üzere Arapların veliaht değişimine ilişkin olumlu ve olumsuz tepkilerini Twitter’dan örneklerle anlatan bu yazıda ilginç gelen bir olumlu ve son derece isabetli tespitlerde bulunun iki olumsuz twiti aşağıda tercüme ettim sadece.]
(…)
#ابايع_محمد_بن_سلمان_ولياً_للعهد (Veliaht Muhammed Bin Selman’a biat ediyorum) hashtag’i altında birçok Twitter kullanıcısı kraliyet kararnamesine desteklerini ifade etti:
“Veliaht Prens Hazretleri Muhammed bin Selman’a zorlukta kolaylıkta her daim dinleyip itaat edeceğime biat ederim”
(…)
#انقلاب_محمد_سلمان (Muhammed Selman Darbesi) hashtag’i altında ona “terörist” ve “katil” gibi öfkeli yorumlar yazdılar. Sabahın erken saatlerinde bu hashtag’i kullanan twitler daha sonra silindi.
Ama kraliyet kararnamesinden duyulan öfkeyi dillendiren twitler gün boyu devam etti.
(…)
Katar’dan bir twit: [Z.T.K. BAE Veliaht Prensi] (Muhammed) bir Zayid, en büyük iki Arap ülkesi olan Mısır ve Suudi Arabistan’ın gerçek yöneticisi haline geldi. Bu iki ülkenin halkları, vasileri/hamilerinin Bin Zayid, [Z.T.K. Dubai emniyet müdürü Dahi] Khalfan ve [Z.T.K. Gazze’nin eski güvenlik şefi, şu anda BAE Veliaht Prensinin danışmanı Muhammed] Dahlan olması nedeniyle gözleri aydın olsun!”
Siyaset bilimci ve yazar İbrahim Hamami’nin twiti: “Muhammed bin Zayid’in Ankara ve Doha’daki darbe girişimleri başarısızlığa uğradı… ama Riyad’da bunun başardı… Tebrikler”



ARAP BASININDA MUHAMMED BİN SELMAN’IN YÜKSELİŞİ
Mohammad Ayesh (Londra’da yaşayan Arap gazeteci)
Middle East Eye, 21.6.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(…)
Asrar Arabiya adlı haber sitesi, bin Nayif’in veliahtlıktan azli konusunda birçok aile üyesine danışılmadığını iddia ederek son ana kadar kraliyet ailesi içinde çatışmanın sürdüğünü yazdı. Hatta “Prens Muhammed bin Nayif’e yönelik kuşatma, dış dünyadan tecrit edilerek haftalardır tutulduğu ve herhangi bir kimseyle iletişime geçmesinin yasaklandığı zorunlu ikamet adresinde daha da sıkılaştırıldı” diye de ekledi. Yeni veliaht bin Selman’ın selefi bin Nayif’in elinden [Z.T.K. ve eteğinden] öptüğü video kaydının “Çarşamba sabahı değil, birkaç gün evvel çekildiği ve bin Nayif’in böyle bir görüntü vermeye zorlandığı”nı vurguladı.
Bundan sonra ne olacak?
(…)
2 milyon takipçisi olan Twitter kullanıcısı Müctehid [Z.T.K. Suud’un Fuat Avni’si gibi kraliyet içinde yaşananları ortaya döken bir hesaptır] şöyle yazdı: “Bir sonraki adım, Selman’ın imajını iyileştirmek için kozmetik adımlar atmak ve kraliyet ailesi mensupları da dahil çok büyük bir gözaltı kampanyasına girişmek olacak.” “Trump şahsen bunun farkındaydı; ama Amerikan kurumları ve Avrupa ülkeleri, özellikle de Almanya şaşkın ve bu adımlara ilişkin yorum yapabilirler” diye de ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder