29 Mayıs 2017 Pazartesi

D.HORNIK: TRUMP’IN İSRAİL’DE CESARET VERİCİ PERFORMANSI



TRUMP’IN İSRAİL’DEKİ İLK GÜNÜ: CESARET VERİCİ BİR PERFORMANS

David Hornik (İsrail’de yaşayan serbest gazeteci ve mütercim; İsrail ve Amerikan basınında yazıları yayınlanıyor)
PJ Media, 22.5.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(…) Trump, ayrıca göreve geldikten sonra bu kadar erken bir tarihte İsrail’e resmî ziyaret gerçekleştiren ve yine görevi esnasında Ağlama Duvarı’nı ziyaret eden ilk Amerikan başkanı.
(…)
Trump, Riyad ziyaretinde Suudilerle 110 milyar dolarlık devasa bir silah satış anlaşmasını kamuoyuna ilan etti. Bazı üst düzey İsrailli yetkililer, gerek silah satışının bu denli büyük olmasından gerekse anlaşmayı imzalamadan evvel Beyaz Saray yönetiminin konuyu ilk olarak İsrail’le istişare etmemesi olgusundan hareketle buna telaşla tepki gösterdiler. Diğerleri ise İsrail ile Suudi Arabistan gerçekte İran’a karşı zımni bir ittifak içinde olduğundan anlaşmadan endişe duyulacak bir şey olmadığında ısrarcıydılar. Ancak Suud hala daha İsrail’e hasım, diplomatik ilişkileri yok ve Yahudi devletine karşı düşmanlıkla dolu. Dahası Ortadoğu öngörülebilir bir bölge değil, hele de uzun vadede.
(…)
Her ne kadar Suud’a silah satış anlaşmasından ve Trump’ın geçen hafta [Rus Dışişleri Bakanı] Lavrov’a sarf ettiği vahim düşüncesizce sözlerinden endişeler devam etse de son iki gündür Suudi Arabistan ve İsrail’deki gelişmeler İsrailliler açısından cesaret verici. Trump ve yönetimi; terör ve İran tehdidi konusunda ciddi, İsrail’in kıymetini biliyor, bulanık haldeki Ortadoğu’da kim dost kim düşman ayırt edebiliyor ve Filistin-İsrail barışının imkânsız bir görev olduğunun bilincinde.

(…)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder