4 Şubat 2017 Cumartesi

M.RUBIN: TÜRKİYE PSİKOLOJİK BÖLÜNME Mİ YAŞIYOR?


TÜRKİYE PSİKOLOJİK BÖLÜNME Mİ YAŞIYOR?

Michael Rubin
AEIdeas, 9.12.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

NOT: Her fırsatta Türkiye aleyhine yazılar kaleme alan Michael Rubin'den yapılmış 16 tercümeyi toplu olarak okumak için TIKLAYINIZ.

Ülkeler ne zaman bölünür? Tabii ki bölünmeden evvel iç savaş ve kanlı çatışmalar yaşanır. (…)
Fiili parçalanmadan evvel hep psikolojik bölünme yaşanır. (…)
(…)
Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan kanlı ve küçümseyici bir Kürt siyasetine girişti. Seçimlerden evvel Kürtlerin desteğini almaya çalıştı; ama Kürt oylarına artık ihtiyaç duymaz hale gelince vaatlerini unutuverdi. Barış sürecine sarılırken samimiyetsizdi. Kürtlerin HDP’ye oy vereceğini fark eder etmez Cizre, Silopi ve Nusaybin gibi ilçeleri Suriye’nin Halep’ini andıran manzaralara dönüştüren bir imha politikası başlattı. Barış için onca çaba gösterdikten sonra 1980’lerin ortalarını hatırlatan bir şiddeti yeniden tecrübe eden Türkiye Kürtlerinin ekseriyeti etnik Türklerle ortak bir gelecek hayalinden vazgeçti. Zihniyeti değişen sadece Kürtler de değil. (…)
Sonuçta yeni Türk nesli artık Kürtleri bir düşman saymasa da bir öteki olarak görüyor. (…) Türkiye zaten psikolojik bir bölünme içinde. Aslında Erdoğan da bölünmenin kaçınılmaz olduğunu anladı; ekonomi politikaları da Kürtlerin sayıca baskın olduğu bölgeleri çoktan gözden çıkardığı izlenimi uyandırıyor.

Büyük çaplı bir etnik temizlik olmadan psikolojik ayrılıkları geriye döndürmek imkânsızdır. Ancak bunu becermek neredeyse imkânsız; zira Kürtler silahlı ve tecrübeli. Türkler gerçeklikle yüzleşmeli: Türkiye fiilen bölünmüş durumda. Sınırları değişecek ve tek soru şu: Acaba yenisi uluslararası alanda tanınmış sınırlar mı, yoksa iç, federal sınırlar mı olacak? Erdoğan kendisini büyük lider ve yeni bir Atatürk olarak görüyor olabilir. Ancak Atatürk modern Türkiye’yi inşa etmişti, Erdoğan ise onu öldürüyor. Tarihe bir kahraman olarak değil, kendi kibri yüzünden Türkiye’yi yok etmiş yozlaşmış bir zalim/hain olarak geçecek. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder