4 Şubat 2017 Cumartesi

D.SAUNDERS: AVRUPALI YAHUDİLER SİYASİ ATMOSFERDEN KORKUYOR


AVRUPALI YAHUDİLER BUGÜNKÜ SİYASİ ATMOSFERDEN KORKUYOR

Doug Saunders (Kanada’da yayımlanan The Globe and Mail gazetesi uluslararası ilişkiler köşe yazarı)
The Globe and Mail, 3.12.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(…)
Harvard akademisyenlerinden Yascha Mounk, (…) şöyle yazmış: “Bugün Avrupa’daki siyasi atmosfer İkinci İntifada’dan bu yana hiç olmadığı kadar Yahudilere karşı düşmanca.” Mounk, “Bu eğilime yol açan Müslümanların Antisemitizmi değil, çok daha geniş nüfusu oluşturan Hıristiyanlar” sonucuna varmış. Yahudiler hakkında olumsuz görüş beyan edenlerin sayısının İspanya’da neredeyse %50 olduğuna işaret etmiş. (…) Bu nedenle “Avrupalı bir Antisemitin Müslüman’dan ziyade Hıristiyan olması çok daha muhtemel”.
(…)
(…) Le Pen’in Ulusal Cephesi’ni destekleyenlerin birçoğu hakkında bakın ne ortaya çıktı: “Yahudiler, Nazi soykırımının kurbanı statüsünü kendi çıkarları için kullanıyorlar” veya “Yahudiler mevcut iktisadi krizin sorumlusu” gibi Yahudi komplosu iddialarında hemfikir olmaya –Müslümanlara kıyasla– çok daha meyyaller. Yine “küresel ölçekte Siyonist komplosu var” gibi açıklamaları destekleme ihtimalleri Müslümanlarla neredeyse eşit ki bu rakam genel Fransız nüfusunun eğiliminin iki katı. Fransa’da Müslümanların oranı sadece %7; ama Sayın Le Pen ülke nüfusunun en az %20’sine liderlik yapıyor ve destekçilerinin oranı hızla artıyor.

Sayın Mounk diyor ki, bu tür partiler hem Müslümanlara hem de Yahudilere düşman olanları cezbediyor. “[Avrupa’da] Milliyetçiliğin canlanması (…) bu şekilde Antisemitizme dönüşebilir.” Buna bir de demokrasiyi umursamayan sayıları giderek artan seçmenler eklendiğinde ortaya Avrupa’nın sakınması gereken bir durum çıkıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder