4 Şubat 2017 Cumartesi

D.IGNATIUS: RUSYA’NIN YENİ ENFORMASYON SAVAŞI STRATEJİSİ


RUSYA’NIN YENİ RADİKAL ENFORMASYON SAVAŞI STRATEJİSİ

David Ignatius (Washington Post gazetesi köşe yazarı, ödüllü gazeteci ve kitapları en çok satanlar listesinde yer alan casusluk romanı yazarı)
Washington Post, 18.1.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor



NOT: CIA ve Amerikan yönetimindeki etkili kişilerle sıkı bağlantıları olan ve yazılarında içeriden önemli bilgiler veren David Ignatius'a ait bu blogda yer alan 63 yazının tercümesini toplu olarak okumak için TIKLAYINIZ.

2016 Şubat’ında en üst düzey bir Rus siber alan uzmanı, Moskova’daki bir güvenlik konferansında Rusya’nın “enformasyon alanı”nda nükleer bomba denemesine denk yeni stratejiler üzerinde çalıştığını ve bunun “bizim Amerikalılarla eşitler olarak muhataplığımızı sağlayacağı”nı söylemiş.
(…)
Üst düzey bir Kremlin danışmanı olan Andrey Krutskikh’in bu yorumları önemli. Zira bunlar gerek Rusya’nın bilgisayar korsanlığının gerekse ABD’de 2016 başkanlık seçimleri kampanyasında kalkıştığı manipülasyonların ve ayrıca Avrupa’da Rus siyasi yıkıcılığının temelinde yatan radikal stratejik doktrini açıklamaya yardımcı olabilir. Krutskikh’in unvanı, “enformasyon güvenliğinde uluslararası işbirliği alanında Rus devlet başkanı özel temsilcisi”.
(…)
Krutskikh, güvenlik konferansındaki konuşmasının notlarına göre, Rus izleyicilere şunları söylemiş: “2016 yılında yaşadığımızı sanıyorsunuz. Hayır, biz 1948’de yaşıyoruz. Biliyor musunuz neden? Çünkü 1949’da SSCB ilk atom bombası denemesini gerçekleştirdi. O ana kadar SSCB (Amerikan Başkanı Harry) Truman’la nükleer silahların yasaklanması için anlaşmaya varmaya çalışıyor ve Amerikalılar bizi ciddiye almıyordu; ama 1949’da her şey değişiverdi ve bizimle eşit düzeyde konuşmaya başladılar.”
Krutskikh sözlerine şöyle devam etmiş: “Enformasyon alanında öyle ‘bir şey’in eşiğindeyiz ki Amerikalılarla eşitler olarak konuşmamızı sağlayacak.”
Putin’in siber danışmanı, Rusya’nın bu yeni alanda elinin güçlenmesinin önemine vurgu yapmış: Eğer Rusya zayıf olursa “riyakârca davranmak ve uzlaşma arayışına girmek zorunda. Ama kuvvetli olursa Batılı güçlere (ABD ve müttefiklerine) güçlü bir pozisyondan istediklerini zorla kabul ettirebilecek.”
Krutskikh’in bu yorumları, geçtiğimiz Aralık ayında Kremlin tarafından kamuoyu önünde ilan edilen enformasyon operasyonlarına ilişkin yeni bir doktrinin habercisi olabilir. Üst düzey [bir Amerikalı] yetkili Rus stratejisini şöyle açıkladı: “Onlar enformasyon alanını bir savaş alanı olarak görüyorlar. ABD’de biz çatışmayı ikili bir çerçevede ele alma eğilimindeyiz: biz ya barıştayız ya da savaştayız. Rus doktrini ise daha ziyade bir süreklilik içeriyor. Onlara göre, değişken bir ölçek dâhilinde çatışmanın farklı seviyelerinde olabilirsiniz.”
Amerikalı yetkili dedi ki, 2016 başkanlık kampanyasında Rus bilgisayar korsanlığı bu ay Amerikan istihbarat teşkilatı tarafından yayınlanan raporun da altını çizdiği üzere, Moskova’nın bu çatışmada yeni araçlar kullandığının bir örneği. “Rusların siber alanda kapasitelerini artırmak için çalıştıklarına şüphe yok; zira dış politika hedeflerine ulaşmak amacıyla siber alanı kullanabileceklerini fark ettiler” diye sözlerine devam etti. 
Rusya’nın görüşüne göre, ABD enformasyon savaşında [Rusya kadar] saldırganca bastırıyor ama bunu inkâr ediyor. Üst düzey Amerikalı yetkili, “Bizim ifade hürriyeti olarak algıladığımız şeyleri onlar Batı’nın saldırganca davranışı olarak algılıyor” diyor.
Mesela Putin, Hillary Clinton’ın Putin karşıtı muhaliflere desteğini “renkli bir devrim”i kışkırtma çabası olarak gördü. Ruslar ayrıca geçen sene, Rus kara para aklama ithamlarını içeren “Panama Belgeleri”nin ifşasına ve yine Rus atletlerin doping kullanımına dair Dünya Dopingle Mücadele Ajansı’nın suçlamalarına (herhangi bir aleni delil olmaksızın) ABD’nin önayak olduğu iddiasındalar.
Putin’e göre, bu enformasyon savaşında ilk saldıran ABD oldu. Krutskikh’in Şubat 2016’daki konuşmasında işaret ettiği gibi, Rusya artık misilleme için yeterince güçlü.
Krutskikh ve diğer Rus siber uzmanları, alenen yapılan uyarılarla veya yaptırımlarla caymışa benzemiyor. (…) Krutskikh dedi ki “Trump’ın göreve geldikten sonra yaptırımları kaldıracağı ihtimalini dışlayamayız.”

Krutskikh’in yorumları, birçok ülkede “düzmece haberler”in ve gizli bilgisayar korsanlarının birer araç olarak kullanıldığı henüz filizlenen enformasyon savaşı dünyasına ışık tutuyor. Üst düzey yetkili şöyle uyarıyor: “Ruslar özellikle teknoloji, örgütlenme ve doktrin anlamında ileri konumdalar. Rakiplerinin önündeler. Ancak bu yarışta başkaları da olacak.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder