6 Ocak 2017 Cuma

RUS BÜYÜKELÇİ SUİKASTIYLA İLGİLİ DİĞER 3 YAZI



TÜRKİYE, RUSYA VE BİR SUİKAST: TÜRBÜLANS KRİZLERİ
Max Fisher (The New York Times editörü ve yazarı)
The New York Times, 19.12.2016

TÜRKİYE’DEKİ RUS BÜYÜKELÇİYE SUİKAST ERDOĞAN İÇİN BİR KRİZ YARATIYOR
Ishaan Tharoor (The Washington Post dış politika yazarı; daha evvel Time’ın kıdemli editörü)
Washington Post, 19.12.2016

ACABA PUTİN BÜYÜKELÇİSİNİN SUİKASTINI SİYASİ BİR KAZANIM ELDE ETMEK İÇİN KULLANACAK MI?
Roy Gutman (40 yılı aşkın süredir dış politika alanında yazan Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci) & Michael Weiss (The Daily Beast kıdemli editörü ve “ISIS: Inside the Army of Terror” kitabının yazarlarından)
The Daily Beast, 21.12.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor


TÜRKİYE, RUSYA VE BİR SUİKAST: TÜRBÜLANS KRİZLERİ
Max Fisher (The New York Times editörü ve yazarı)
The New York Times, 19.12.2016
(…)
Atlantik Konseyi Türkiye uzmanı Aaron Stein, açık açık şöyle dedi: “Türkiye savaş çıkarlarına erişmek için Rusya’ya, Rusya da Suriye’de kazanmak için Türkiye’ye muhtaç. Her iki taraf da bu meseleyi olgun insanlar gibi ele almakta istekli.”
Ölü bir büyükelçi üzerinden patlayacak bir kriz iki ülkenin Suriye’deki çıkarlarını tehlikeye atabilir veya daha da kötüsü, geçen seneki istikrarsızlaştırıcı gerilimi canlandırabilir; işte bu yüzden işi yatıştırmaya çalışıyorlar.
(…)
Suikast değişiklik yapacak mı?
Şimdiye kadar Türkiye veya Rusya’nın Suriye politikasında herhangi bir değişikliğe gideceğine dair hiçbir işaret yok. Eğer bir değişiklik olacaksa bu saldırı ancak ortaklıklarını pekiştirebilir.
Sayın Stein’in tahminine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümetinin içeride rağbet görmeyen Suriye politikasından dikkatleri uzaklaştırmak için saldırıyı ABD’de yaşayan din adamı Fethullah Gülen’e yamayacaktır. Geçtiğimiz yaz yaşayan Türkiye’deki darbe kalkışmasından da onu sorumlu tutmuştu.
Sayın Gülen bu suçlamaları reddetmiş ve Washington delil yetersizliğinden Gülen’in Türkiye’ye iadesini kabul etmemişti. Washington-Ankara ilişkilerini gerginleştiren bu durum, ABD’nin Türkiye’de itibarını kaybettiği bir ortamda Sayın Erdoğan’ın içeride destek toplamasını sağlamıştı.
Sayın Stein’e göre “Suikasttan en fazla kaybeden taraf, son derece mantıksız olsa dahi, Washington olacaktır.”


TÜRKİYE’DEKİ RUS BÜYÜKELÇİYE SUİKAST ERDOĞAN İÇİN BİR KRİZ YARATIYOR
Ishaan Tharoor (The Washington Post dış politika yazarı; daha evvel Time’ın kıdemli editörü)
Washington Post, 19.12.2016
(…)
Washington merkezli Woodrow Wilson Enstitüsü Ortadoğu Programı Direktörü Henri Barkey diyor ki, “Suriye konusunda Putin’le dikkatli bir şekilde müzakere yürüten Erdoğan için bu suikast daha kötü bir vakitte gelemezdi. ABD ve Avrupa’yla ilişkilerinin kötüleştiği bir dönemde Rusya’yla yakınlaşma görüntüsüne ihtiyacı vardı. Ancak şimdi elinin Ruslar karşısında daha evvel hiç olmadığı kadar zayıfladığını görecek ve emin olun ki Putin, kamuoyu önünde ilişkilerin değişmeyeceğine dair basmakalıp sözler sarf ederken kapalı kapılar ardında bundan olabildiğince faydalanacak. Karar verilecek tek şek, Erdoğan’ın ödemek zorunda olduğu bedel.”
(…)
New York merkezli düşünce kuruluşu Yüzyıl Vakfı araştırmacısı Selim Sazak da diyor ki “Türkiye’nin Suriye oyunu bitti.”
(…)
Putin de suikastçıyı kimin “yönlendirdiği”ni bilmek istediğini söyledi. Türkiye, Gülen’i iade etmesi için Washington’a baskılarını iyice artırabilir ve bu kördüğüm Moskova’nın ekmeğine yağ sürecektir. Batı’nın Erdoğan’dan ve iktidar partisinden duyduğu düşmanlık, Avrupa’ya ve NATO’ya sırtını dönüp Rusya ve Çin gibi ülkelere kucak açmasını hükümetten isteyen aşırı ulusalcı, “Avrasyacı” kampın Türkiye iç siyasetinde önünü açıyor.
(…)

 


ACABA PUTİN BÜYÜKELÇİSİNİN SUİKASTINI SİYASİ BİR KAZANIM ELDE ETMEK İÇİN KULLANACAK MI?
Roy Gutman (40 yılı aşkın süredir dış politika alanında yazan Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci) & Michael Weiss (The Daily Beast kıdemli editörü ve “ISIS: Inside the Army of Terror” kitabının yazarlarından)
The Daily Beast, 21.12.2016

(…)
(…) Erdoğan sürekli İslamcı ve Kürt şiddetini darbe kalkışmasıyla birlikte tek bir bütünün parçaları gibi sunarak kuşku içindeki kamuoyunu iknaya çalışmaktaydı; ancak pazartesi günkü suikast, bu iddiasının kabaca ilk dayanağını sağlayabilir.
Şiddetin diğer bir sahnesi de ertesi günü sabahın erken saatlerinde silahlı birinin Ankara’daki Amerikan büyükelçiliğinin kapısına yaklaşması ve yarı otomatik silahıyla birkaç el ateş etmesi oldu. Gözaltına alındı, ama Karlov suikastıyla bağlantısı olup olmadığı henüz net değil.
(…)
Türkiye’den gelen ilk haberlerin ardından Rus basınında Altıntaş’ı Gülencilerle irtibatlandırma çabası çoktan hız kazandı. (…) Bu trajedinin sonucu, Ankara’nın Washington’la (…) uzun ve stratejik önemli haiz ilişkileri pahasına Türk-Rus ilişkilerinin güçlenmesi olabilir.
(…)
Bu yüzden Amerikan Dışişleri Bakanlığı Güney Avrupa ve Doğu Akdeniz Masası Başkan Yardımcısı Amanda Sloat, Foreign Policy dergisine şu açıklamayı yaptı: “Bu olayın sonucunda en büyük kaybedenlerden birinin ABD olacağını düşünüyorum.”
Hiç kimse iyi bir krizin boşa gitmesine izin vermez; Putin de bu suikastı iki NATO müttefikinin arasındaki sürtüşmeyi daha da derinleştirmek için kullanacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder