6 Ocak 2017 Cuma

M.RUBIN: AVRUPALILAR TÜRK CASUSLUĞUNDAN ENDİŞELİ


AVRUPALILAR TÜRK CASUSLUĞUNDAN ENDİŞELİ

Michael Rubin (Amerikan Girişim Enstitüsü Ortadoğu ve Türkiye uzmanı; Amerikan Donanması Askeri Akademisi öğretim üyesi ve Middle East Quarterly dergisinin editörü)
American Enterprise Institute, 16.12.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Geçtiğimiz on yıllar içinde Türkiye yurtdışına 3 yolla açılmıştı: okullar, işadamları ve dini liderler.
Erdoğan’ın eski müttefiki Gülen’le şahsi kan davası, Türk diplomatların bir zamanlar meziyetlerini dile getirdiği uluslararası okul sisteminin içini boşaltıyor. (…)
Türk işadamları ve işadamı dernekleri de dünyada Türkiye’nin değerini telkin ediyor. (…) Siyasi gerekçeli vergi borcu bahanesiyle haciz ve mallara el koyma uygulaması hem Türkiye içinde güveni sarstı hem de Türk firmalarına gölge düşürdü.
Türkiye’nin yumuşak gücünün son unsuru ise dini faaliyetler. Diyanet İşleri sadece içeride camileri kontrol etmiyor, yurtdışına da personel yolluyor. (…)
Ancak Avrupa’daki bazı ülkeler, Türk imamların sadece dini hizmetlerle meşgul olmamasından endişe duymaya başladı. Mesela Hollanda hükümeti, Türkiye’den gelen “casus imamlar” konusunda insanları uyarıyor ve görevini suiistimal edenlerin şikayet edilmesini istiyor.
Alman Yeşiller Partisi, [Almanya] hükümetinden Diyanet imamlarının istihbarat faaliyetlerini resmen araştırmasını talep etti.

Yıllar sürse de sonunda Erdoğan bütün devlet mekanizmalarının tam kontrolünü ele geçirdi. (…) Avrupa hükümetlerinin Diyanet’in artık dini faaliyetlerden istihbarata doğru kayışı konusundaki endişeleri, küresel alanda da (…) endişe uyandırmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder