9 Ocak 2017 Pazartesi

A.KOTZE: MISIR’DAN SURİYE'YE ASKER DESTEĞİ



SURİYE SAVAŞ RAPORU: MISIR’DAN ASKER DESTEĞİ

Abel Kotze (Güney Afrikalı araştırmacı-yazar)
Katehon, 26.11.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(...)
Mısırlı pilotlar Suriye’ye ulaştı
Birçok Mısırlı pilot, Hama’daki Suriye ordusuna ait hava üssüne ulaştı; Kahire olan bitene kayıtsız kalmayıp Suriye’deki terörle mücadele operasyonlarına katılmaya karar verdi.
Mısırlı birlikler iki hafta evvel Hama hava üssünde göreve başladı ve çoğunluğu helikopterden oluşan 18 araç da onlara eşlik etti.
Ayrıca dört üst rütbeli Mısırlı subaydan müteşekkil ilk grup, Şam’daki Suriye genelkurmay karargâhına yerleşti. İki tümgeneral de bir aydır Suriye ordusunun harekât odasında göreve başladı ve görevleri Kuneytra, Golan Tepeleri ve Deraa’da keşif operasyonlarını yönetmek.
Mısır, daha yoğun harekâtlarda yardımcı olmak üzere “Gök Gürültüsü Kuvvetleri”ni de Suriye’ye konuşlandırmayı düşünüyor. Yine Mısırlı yetkililer, Kahire’nin askeri varlığının Hama hava üssündeki rolünün ötesine geçeceğini ekleyerek, ocak ayı sonundan itibaren Suriye’deki çatışmalara kitlesel olarak katılmak üzere askeri birliklerini Suriye’ye gönderme sözü verdi.
Mısır subayları Rus askeri danışmanlarından eğitim almak üzere Suriye’nin Tartus limanına gitti. Mısırlı subaylara Rus askeri personeli de eşlik etti.
Geçtiğimiz birkaç haftadır Kahire ile Riyad arasında gerginlikler arttı; zira Mısır delegesi, BM’de Rusya’nın Halep’le ilgili verdiği karar tasarısına Çin ve Venezüella’yla birlikte olumlu oy verdi.

Suudi Arabistan ve onun Katar başta olmak üzere Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki müttefikleri Suriye Cumhurbaşkanı Esed’i koltuğundan etmek için savaşan milisleri mali ve askeri olarak desteklerken Mısırlı yetkililer bu krizin ancak ve ancak siyasi yöntemlerle çözülebileceğinde ısrarlı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder