6 Aralık 2016 Salı

D.IGNATIUS: YENİ SOĞUK SAVAŞTA CAYDIRICILIK YUMUŞAMADAN ÖNCE GELMELİ




YENİ SOĞUK SAVAŞIMIZDA CAYDIRICILIK YUMUŞAMADAN ÖNCE GELMELİ

David Ignatius (Washington Post gazetesi köşe yazarı, ödüllü gazeteci ve kitapları en çok satanlar listesinde yer alan casusluk romanı yazarı)
Washington Post, 15.11.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

31 Ekim’de Beyaz Saray, Rusya’ya bundan böyle Amerikan seçimleri sürecine siber müdahaleden kaçınması konusunda uyarıda bulunan “kırmızı hat” benzeri gizli bir acil mesaj yollamış. Rusya seçim günü yaklaştıkça tırmandırıcı taktiklerden kaçındı; ama Amerikalı yetkililer caydırıcılığın işe yaradığını söylemeye henüz hazır değiller.
Daha evvel ifşa edilen mesajlar, bu sene Moskova ile Washington arasında devam eden yüksek riskli “siber alanda gerilimi tırmandırma” oyunun bir parçasıydı. Rusların baskı taktikleri karşısında taviz veriyor gibi görünmeden bu ilişkinin nasıl istikrara kavuşturulacağı, yeni başkan Trump’ın önündeki en büyük meydan okumalardan biri.
Beyaz Saray’ın mesajı, 2013’te oluşturulan Nükleer Riski Azaltma Merkezinin parçası (…) özel bir kanal üzerinden gönderildi. Üst düzey bir yetkili dedi ki “Çok net bir ifadeyle Ruslardan [siber] faaliyetlerini durdurmaları istendi” (…)
Başka üst düzey kaynaklara göre geçen ay Başkan Obama da yıkıcı siber saldırılar konusunda uyarıda bulunmak üzere bizzat Rus Devlet Başkanı Putin’le temasa geçti. Ancak sözkonusu üst düzey yetkili bu haberler konusunda yorum yapmadı.
Bu özel uyarılar, 7 Ekim’de Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper ve İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson’ın “Rusya’nın en üst düzey yetkililerinin” “Amerikan seçimleri sürecine müdahale etme amacıyla” siber saldırılar düzenlenmesine izin verdiği suçlamalarının ardından yapıldı.
Üst düzey yetkili, Rusya’nın 31 Ekim’deki mesaja ABD’nin ithamlarını ne kabul eden ne de reddeden “muğlâk” bir cevap verdiğini belirtti. Ancak yetkili, resmi ve özel ikazların ardından Rusya’nın siber saldırılarını artırmadığı, hatta azaltmış olabileceği yönündeki diğer üst düzey kaynakların verdiği bilgileri doğruladı.
(…) Ancak ikinci bir üst düzey yetkili, “Rusların” yeni siber faaliyetlerden “caydırılıp caydırılmadığı” konusunda yorumda bulunmak için henüz erken olduğu uyarısını yaptı.
Beyaz Saray 8 Kasım’daki seçimlerin arifesinde bir son dakika siber saldırısından korkuyordu, ama bu gerçekleşmedi. (…)
(…)
Obama yönetimindeki Rusya uzmanları, önümüzdeki aylarda yerlerine geçecek haleflerini uyarıyorlar. Konuştuğum ikinci yetkili, “Yeni yönetimin … Rusya’nın niyetlerinin ne olduğunu ve taahhütlerini yerine getireceğine güvenip güvenemeyeceğini bilmesi son derece zor olacaktır” diyor ve ekliyor: Rusya “riskli adımlar atma konusunda daha fazla istekli” ve “Rus liderliğinin dikkatli, hesaplı ve riskten kaçınan bir yönetim sergilediğine dair eski faraziyeler artık değişiyor.”
Uzunca bir süredir Rusya’ya eleştirel yaklaşan Cumhuriyetçi Senatör John McCain, salı günü Putin’in dile getirdiği “müttefikvari” ilişkiler kurma arzusuna karşı benzer bir ikazda bulunuyor. (…)

Siber alanda yeni bir Soğuk Savaş başladı. Trump yumuşama (detente) istiyor gibi görünüyor. Ancak her şeyden evvel bu yeni alanda caydırıcı normları nasıl tesis edeceği konusunu dikkatlice düşünmeli.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder