5 Aralık 2016 Pazartesi

D.IGNATIUS: PENTAGON’UN RUSYA VE ÇİN’İ CAYDIRICI YENİ SİLAHI


PENTAGON’UN RUSYA’YI VE ÇİN’İ CAYDIRMAK İSTEDİĞİ YENİ EGZOTİK SİLAH

David Ignatius (Washington Post gazetesi köşe yazarı, ödüllü gazeteci ve kitapları en çok satanlar listesinde yer alan casusluk romanı yazarı)
Washington Post, 23.2.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Günlük haber bültenlerinde İslam Devleti ve Suriye’yi konu alan haberlerin arasında pek fazla dikkat çekmese de Pentagon, Rusya’yı ve Çin’i caydırabilecek yeni bir ilginç/egzotik silaha yöneliyor.
Pentagon yetkilileri robot silahlar, “insan-makine takımları [Z.T.K. yani makinelerle çalışan askerî birlikler]” ve gelişmiş, aşırı güçlendirilmiş askerler yaratmak için yapay zekanın ve makinelerin son versiyonlarını kullanmayı açıkça konuşmaya başladılar. Bunlar kulağa bilim-kurgu gibi gelebilir; ama Pentagon yetkilileri, Rus ve Çin ordularının kaydettiği hızlı gelişmelerle baş edebilmek için bu tarz ileri teknoloji ürünü sistemlerin en iyi yol olduğu sonucuna vardıklarını belirttiler.  
Geçen hafta Amerikan Savunma Bakan Yardımcısı Robert Work ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve Hava Kuvvetleri Komutanı Paul Selva ile yapılan bir röportajda, bu –muhtemel- Amerikan devrimsel silah sistemleri açıklandı. Bu, daha birkaç ay evveline kadar ordunun yürüttüğü en gizli çalışma hakkında son dönemde yapılan sıradışı ifşaatların en sonuncusuydu.
Work şöyle dedi: “Bu, savaş ağlarımızı daha güçlü hale getirmemizin bir yolu ve umarız ki bu yol bizimle çatışmaya kalkışma konusunda (…) Ruslarla Çinlilerin zihinlerine yeterince tereddüt/şüphe zerk eder. İşte bu, bana göre, konvansiyonel caydırıcılığın tanımı.”
Pentagon içinde bu ileri teknoloji yaklaşımı[nın adı], Soğuk Savaş sırasında Rus askerî ilerleyişini kontrol altına alan önceki iki “dengeleme”den mülhem, renksiz/yavan bir ifade olan “üçüncü dengeleme stratejisi” olarak biliniyor. İlk dengeleme taktik nükleer silahlar, ikincisi hassas güdümlü konvansiyonel silahlar içindi. Son versiyon ise Rusya ve Çin’in kat ettiği ilerlemelerle aşınan [Amerikan] caydırıcılığın[ın] akıllı, robot silahlarla yeniden sağlanabileceği faraziyesine dayanıyor.
Genelkurmay Başkanı General Joseph F. Dunford, temmuz ayında görevine atanmadan evvel Kongre üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, Rusya’nın ABD için en büyük “varoluşsal” tehdit olduğunu söylerken aslında bir erken uyarıyı dillendiriyordu. Work de son konuşmasında dedi ki, ABD 2001’den beri Ortadoğu’ya odaklandığından “bizim programımız, bu en son teknolojiye sahip tehditlerin yeniden belirmeye başlamasına karşı adaptasyonda yavaş kaldı.”
Pentagon’un 2017 bütçesi ileri teknoloji kurmak için gerekli parayı da kapsıyor: Mesela Çin’in Amerikan donanmasına yönelik uzun menzilli bir saldırısına karşı koyacak gelişmiş silahlar için 3 milyar dolar, denizaltı sistemlerini modernleştirmek için 3 milyar dolar, “insan-makine [işbirliğinden oluşan]  takımları” ve insansız hava araçlarıyla “toplu akın” operasyonları için 3 milyar dolar, yapay zeka kullanan siber ve elektronik sistemler için 1,7 milyar dolar, savaş oyunu ve yeni konseptlerin diğer denemeleri için 500 milyon dolar.
Zaman zaman Rus ve Çin tehditlerine mukabelede yavaş hareket etmekle suçlanan Obama yönetimi, Amerika’nın en büyük avantajı olan teknolojiyi bir koz olarak kullanmasının aslında en iyi strateji olacağı kararına varmış görünüyor. Kavramlar Başkan Reagan’ın otuz yıl evvelki “Yıldız Savaşları” inisiyatifini hatırlatıyor.
Yüksek teknolojinin canlandırılması, geçen yıl müstakil robot silahlar “yaz çalıştayı”nı gerçekleştiren üstün nitelikli Savunma Bilimi Heyeti tarafından teşvik edildi. Heyet uyardı: “Düşünün ki düşmanımızın elindeki bu tarz yeteneklere karşı koymaya hazırlıksızız...”
Oyun kısmen Ruslara ve Çinlilere mesaj yollama üzerine kurulu. Work, Rusya’yı “yeniden dirilen bir büyük güç” ve Çin’i de “muhtemelen [Rusya’dan] daha kalıcı bir stratejik meydan okumayı bünyesinde barındıran, etkileyici bir potansiyel/gizli teknolojik kapasiteye sahip yükselen bir güç” olarak tanımladı. 2 Şubat’taki bütçe ilanında Savunma Bakanı Ashton Carter, Avrupa’da Rus “saldırganlığı”ndan bahsetti ve dedi ki “25 yıldır böyle bir endişemiz yoktu ve tam aksi olmasını dilesem de maalesef ki [bu konuda] artık endişeliyiz.”
Carter bu bütçe mesajında, müsteşarken 2012’de başlattığı çok gizli bir inisiyatif olan Pentagon’un “Stratejik Kapasiteler Bürosu”nu anlatırken şaşkınlıktan bazılarının gözleri faltaşı gibi açıldı. Büronun mikro kameralar ve sensörler kullanan akıllı silahların ileri yön bulma sistemi (navigasyonu), hiper hızlı fırlatıcılar kullanan füze savunma sistemleri ve “gerçekten hızlı, gerçekten dirençli” toplu akın eden insansız hava araçları üzerinde çalıştığına dikkat çekti.
(…)
Ukrayna ve Suriye’deki savaş sahası, Rus [silah]ların[ın] yeteneklerini göstermesine imkan sağladı can sıkıcı bir şekilde. Röportajda ve diğer kamuya açık konuşmalarda Work, Rusların otomatikleşen savaş ağları, ileri sensörler, insansız hava araçları, anti-personel silahlar ve frekans/sinyal bozucu araçları da içeren askerî ilerlemelerini bir bir sıraladı.

Aralık ayında Yeni Amerikan Güvenliği Merkezindeki bir toplantıda Work şu uyarıyı yaptı: “düşmanlarımız, gayet açıkça, gelişmiş/donanımlı personel operasyonları yürütüyorlar. Ve bu gerçekten ödümüzü patlatıyor”  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder