6 Aralık 2016 Salı

D.IGNATIUS: MIKE ROGERS’IN TRUMP EKİBİNDEN AYRILMASI ENDİŞE VERİCİ



MIKE ROGERS’IN TRUMP’IN EKİBİNDEN AYRILMASI NİÇİN ENDİŞE VERİCİ

David Ignatius (Washington Post gazetesi köşe yazarı, ödüllü gazeteci ve kitapları en çok satanlar listesinde yer alan casusluk romanı yazarı)
Washington Post, 15.11.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor


Eski Kongre üyesi Mike Rogers’ın Donald Trump’ın geçiş dönemi ekibinden ayrılması, Cumhuriyetçi Parti içinde keskin kavgaların sürdüğünün ve yeni başkanın gündeminin şekillenmesinde Trump’ın şahsi siyasi müttefiklerinin yükselişinin kaygılandırıcı bir işareti.
Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesine başkanlık etmiş son derece saygın bir eski FBI ajanı olan Rogers, istihbarat konularında istikrarın ve devamlılığın bir timsali olarak görülmekteydi. CIA’in veya Ulusal İstihbaratın müstakbel başkan adayları arasında ismi zikrediliyordu. Ancak geçen hafta Rogers’ın Trump’a danışmanlık yaptığı milli güvenlik grubundaki görevinden alındığı bildirildi.
(…)
Ancak bu karşılıklı mutabakata dayalı yaklaşım açık ki Trump’ın beyin takımına uymadı. (…) Cumhuriyetçi Parti içinden kimilerine göre Trump’ın arkasındaki asıl güç, damadı Jared Kushner (…)
Salı günü Rogers âlicenap bir açıklamayla Trump’a güçlü desteğini tekrarladı ve dedi ki “ABD’nin içeride ve dışarıda karşı karşıya kaldığı meydan okumalar o denli muazzam ki ülkemizin yönünü esaslı bir şekilde değiştirmemiz lazım.”
Yeni yönetimin ABD’nin köklü milli güvenlik politikalarından ne derece uzaklaşabileceği Rogers’ın kendi ayrılışında görüldü.
Salı günü Rogers’ın görevinden alındığı haberi duyulduğunda istihbarat dünyasında yaşanan şaşkınlığı tahayyül edebilirsiniz. Rogers’ın eski baş yardımcılarından biri dedi ki “Sahadakiler için mücadele verdi ve onların saygısını kazandı.” Tıpkı yönetimin tüm diğer kademleri gibi istihbarat teşkilatı da bundan sonra neler olabileceğini bilmiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder