6 Aralık 2016 Salı

D.IGNATIUS: ABD ENERJİ İÇİN ORTADOĞU REJİMLERİNE DAHA AZ BAĞIMLI



ABD ENERJİ İÇİN ORTADOĞU REJİMLERİNE DAHA AZ BAĞIMLI

David Ignatius (Washington Post gazetesi köşe yazarı, ödüllü gazeteci ve kitapları en çok satanlar listesinde yer alan casusluk romanı yazarı)
Washington Post, 16.1.2014

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Onlarca yıldır Amerikalılar, adeta migrenin siyasi eşdeğeri olan “enerji politikası”ndan bahsediyorlardı. Bu ifade [yani enerji politikası] akıllara hep ağrı getiriyordu: sürekli yükselen doğalgaz fiyatları, maliyetli hükümet planları ve istikrarsız/riskli Ortadoğu rejimlerinden ithalata bağımlılık. Ama enerji üretimi ve teknolojisiyle ilgili son dönemdeki gelişmeler o kadar şaşırtıcı ki bu alanda uzun yıllardır var olan pesimizmi boşa çıkarabilir. Şaşırtıcı olan şu ki hemen hemen tüm cephelerde Amerika’nın enerji umudu, bir on yıl evvel hayali bile imkansız olan bir şekilde gelişti. Enerjiye talep düşmeye başlamasına rağmen petrol, doğalgaz ve alternatif enerjiler yükselişte ve bu hep yeni teknoloji sayesinde. 
Amerikan Enerji Bakanlığına bağlı EIA (Energy Information Administration), ABD’nin 2016’ya gelindiğinde günlük 10 milyon varil petrol pompalayacağını tahmin ediyor ki bu miktar neredeyse Suud üretimiyle denk (…) kaya petrolündeki hızlı gelişmeler sayesinde (…) Doğalgaza gelince, 2012’den 2040’a üretimin %56 artacağı tahmin ediliyor (…) Kısa bir süre sonra kaya gazı, Amerikan doğalgaz üretiminin yarısını oluşturacak (…)
(…) Bu neredeyse inanılmaz bir iyimser hikaye. Artan iç üretim ve azalan talep sayesinde 2005’te %30 olan ABD’nin dış enerji ithalatına bağımlılığı 2040’ta %4’e düşecek. Ama bu enerji bağımsızlığının ve Ortadoğu’daki kargaşadan daha az etkilenir hale gelinmesinin sonuçlarını hala tartışmış değiliz.
Enerjiyi milli bir baş ağrısı olarak görmekten artık vazgeçmek öyle çok da kolay değil; ama bu şaşırtıcı tahminler geleceğin –bunu söylemek biraz cesaret gerektirse de- parlak olduğunu ortaya koyuyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder