30 Ekim 2016 Pazar

I.COLES & S.KALIN: IŞİD'LE SAVAŞTA KÜRTLER TOPRAKLARINI GENİŞLETİYORLAR


İSLAM DEVLETİ’NE KARŞI SAVAŞTA KÜRTLER TOPRAKLARINI GENİŞLETİYORLAR

Isabel Coles (Reuters’ın Irak Kürt bölgesi muhabiri) & Stephen Kalin (Reuters’ın Irak/Bağdat muhabiri)
Reuters, 10.10.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(…) Birçok ev gibi Kürt asıllı Ebu Suhail’in evi de bir Arap aileye aitti. Aynı binadaki Arap komşularıyla birlikte yiyip içer, çocukları birlikte oynardı.

Ancak İslam Devleti (İD)’nin 2014 yılında Irak’ta kuzeye ve batıya doğru hızlı ilerleyişiyle Kürtlerin çoğu Zumar ilçesinden kaçtı. İki ay sonra Kürtler karşı saldırıyla buradan İD’i püskürttü. Şu anda Zumar’ın neredeyse bütün nüfusu Kürt; niceleri gibi Ebu Suhail de daha evvel kirada oturduğu evi ele geçirirken zerre kadar vicdan azabı hissetmedi. Evinin asıl sahibi olan Arap’ın İD’e destek verdiğini söyledi.

Benzer gelişmeler, (…) etnik açıdan karışık köylerde ve şehirlerde de görülebilir. Peşmergeler İD’e karşı savaşıp örgütü püskürttükçe Arapların çoğu evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Sıradan Kürtler de Arapların mal ve mülklerine el koyarak, binaları tahrip ederek ve tarım arazilerini ellerine geçirerek geriden devreye girdiler. 2014’ten bu yana Kürtler, özerk bölgelerinin yüzölçümünü toplamda %40 kadar artırdılar.

Irak ve Suriye’de haritalar yeniden çiziliyor; İD’le çatışan gruplar, bu savaşı kullanarak eski ihtilafları fiilen çözüp topraklarını genişletiyorlar.

Kürtler, başta diktatör Saddam Hüseyin olmak üzere ardı ardına gelen Iraklı liderlerin yaptıkları tarihî hataları sadece ve sadece düzelttiklerini savunuyorlar. Saddam Hüseyin’in kuzeydeki “Araplaştırma” politikası, Kürt köylerini yerle bir etmiş ve yüz binlerce Kürt’ü yerlerinden etmişti.

Ancak Haydar el-İbadi başbakanlığındaki Irak hükümetindekiler de dâhil farklı kesimlere göre, Kürtler yeni acılar yaratarak gelecek çatışmaların zeminini oluşturuyorlar. Irak Kürtlerinin artan nüfuzu (…) komşu ülkeleri de rahatsız ediyor.

Irak hükümet güçleri, Kürtler ve İran destekli milisler İD’i Musul’dan temizlemek üzere bir saldırıya hazırlanırken son birkaç aydır gerginlikler de giderek artıyor. Bu sıkıntılı ittifakın mensuplarının ortak bir düşmanı olmakla birlikte üzerinde ittifak ettikleri konular son derece az.

Bir zamanlar İD’in kontrolündeki bölgelerin duvarlarında şimdi bu gerginliği okumak mümkün: “Sadece Kürtlere mahsustur”, “Çok yaşa Kürt devleti!” gibi duvar yazıları göze çarpıyor. Zumar’da yakılan Araplara ait bir evin duvarında koyu kırmızıyla “Kürt” yazılmış.

Köşeyi döndüğümüzde uzun yıllardır bir Arap’a ait olan bina yerle bir edilmiş haldeydi. Ebu Suhail, evin sahibi İD destekçisiydi diyor ve ekliyor: “Araplar hakkın gerçek sahibine döndüğünü biliyorlar. Topraklarımız artık bizim elimizde.”

Kürdistan Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Falah Mustafa da aynı kanaatte. Reuters’a dedi ki “İD’le savaşta birçok peşmerge hayatını kaybetti. Kürt yönetimi, eski rejimin Araplaştırma politikasını yeniden devreye sokarak bunca canın boşu boşuna feda edilmiş olmasına izin veremez. Hiç şüphesiz Araplaştırma politikası tersine döndürülmeli.”

Sıkıntlı mazi
Kürtler topraklarını konsolide etmeyi, Avrupalı güçlerin Osmanlı’yı parçalamasından bu yana bir yüzyıldır özlemle bekledikleri devlet oluşumunun önemli bir adımı olarak görüyorlar. (…)

(…)
Saddam Hüseyin 1980’lerden itibaren Kuzey Irak’taki bu ve benzeri bölgelere 20 yıl boyunca Arapları yerleştirdi. Ama işler 2003’teki Amerikan işgaliyle birlikte değişti. (…)

(…)
Ağustos 2014’te İD’in gelişi eski korkuları canlandırdı. IKYB Başkanı Mesud Barzani, Arap milliyetçisi bir gazete olan el-Hayat’a verdiği demeçte, birçok Iraklı Sünni’nin İD’i kendi iddialarını güçlendirmek için kullandığını anlattı. “Arap şovenistler IŞİD üzerinden kendilerini güçlendirmeye çalıştılar. Onlar İD’i sözde ihtilaflı bölgelerin kaderini belirleyeceği için destelediler. Ama yanlış hesap yaptılar.”

Kürtler Ekim 2014’te Zumar’dan İD’i temizlediler. Şimdilerde ilçe Kürt güvenlik güçlerinin sıkı kontrolü altında. İlçede kalan Araplar, konuştukları takdirde misillemelere maruz kalmaktan korkuyorlar. Ama bazıları, Kürt güvenlik güçlerinin militanlarla bağlantısı olduğu suçlamasıyla yüzlerce Arap’ı ilçeden kovduğunu sessizce fısıldıyor. Kürtler bir zamanlar tamamı Araplara ait olan caddeleri ve bölgeleri ele geçirmiş durumdalar.

Uluslararası Af Örgütü, Irak’taki ihtilaflı bölgelerden evlerine dönmeleri engellenenlerin sayısının on binlerce olduğunu açıkladı.

Kürtler ise geri dönüşüne izin verilmeyenlerin sadece İD’le bağlantısı bulunanlar olduğunu savunuyorlar. Kalan Arapları da demografik değişim gibi bir politika olmadığına kanıt olarak gösteriyorlar.

Af Örgütü’nün kıdemli danışmanlarından Donatella Rovera diyor ki “Kürtler ihtilaflı bölgeleri Araplardan tamamen boşaltamayacaklarını biliyorlar. Bu hiç de realist bir politika olmaz. O yüzden olabildiğince çok Arap’ı temizlemekle yetiniyorlar. Onların bakış açısına göre bu da bir ilerleme.”

Zumar çevresinde yerle bir edilen birçok Arap köyünün kalıntıları duruyor. Buraların eski sakinleri, hatta bazı Kürtler dahi bölgenin peşmerge tarafından yerle bir edildiğini söylüyor. İlçe dışındaki birçok yerleşim yerinde bütün binalar moloz yığınına dönüşmüş durumda. Bunlardan birinde tek ayakta kalan bina bir cami, o kadar.

Kürt yetkililer Arapların mülklerini hedef aldıklarını yalanlıyorlar. Bu tahribatı koalisyon güçlerinin hava saldırılarına ve İD militanlarıyla savaşa bağlıyorlar.
(…)

Tarih tekerrür ediyor
Zumar ilçesinin güvenlik şefi Albay Noruz Balati, Kürt bağımsızlık mücadelesindeki rolü nedeniyle Saddam Hüseyin döneminde 17 yılını hapiste geçirmiş.

Balati diyor ki, “Zumar’ın Arap ahalisinin %80’i İD işgalini destekledi; çoğu zaten Saddam tarafından buraya yerleştirilmişti. Sadece 50 Arap ailenin geri dönüşüne müsaade edildi.” Balati, diğerlerinin Kürt bölgesi içinde farklı yerlere dağılmış durumda olduğunu kabul ediyor ve ekliyor “Biz onlardan şüphe duyuyoruz.”

Bu arada Zumar dışında yaşayıp da evleri yıkılan veya çatışma hatlarına yakın yerlerde bulunan Kürtler de ilçeye gelmiş durumda. Bunlardan biri olan Said Osman diyor ki “Bu ev boştu, biz de taşındık. Sahibi kim ve şimdi nerede bilmiyoruz. (…)”

Bazı Kürtler evleri güvenli hale geldiğinde geri döneceklerini söyleseler de diğerleri şu an yaşadıkları evleri terk etmek için hiçbir sebep görmüyorlar.

39 yaşındaki Adnan İbrahim diyor ki “Tarih tekerrür ediyor: Kürtler yerlerinden edilmişti, şimdi geri dönüyorlar. İşler doğal düzenine dönüyor.”

Zumar’ın alışveriş bölgesi bir zamanlar çoğunlukla Arapların elindeydi. Şimdi ise dükkânların isimleri yeni Kürt sahiplerini yansıtıyor. “Kürdistan Şehitleri Berberi”, “Peşmerge Kasabı” vs.

Orta yaşlı bir Kürt, bu küçük süpermarketin kendisine ait olmadığını, ama kendi işyeri İD tarafından yerle bir edildiği için bu dükkânı sahiplenmeye mecbur kaldığını anlatıyor. Günün erken saatlerinde dükkânın sahibi gelip kira istemiş; ama Kürt, dükkân sahibi Arap’ın kardeşi İD bölgesinde yaşadığından paranın yanlış ellere geçebileceğini öne sürerek kira vermeyi reddetmiş.
(…)

Duhok beni destekliyor, peşmerge de koruyor
Zumar resmen Bağdat’ın egemenliği altında; merkezî yönetim, memur maaşlarının çoğunu ödüyor, resmi atamaları yapıyor ve yerel yönetimin bütçesine kaynak aktarıyor.

Ama fiiliyatta ilçeyi kimin kontrol ettiği belli. Irak bayrağı hiçbir yerde dalgalanmıyor ve ilçe giderek Duhok Kürt bölgesine entegre ediliyor.

Zumar’ın başındaki Ahmed Cafer, “(…) jeneratörler, ambulanslar ve sağlık hizmetleri Duhok’tan. İdari olarak Ninova’ya bağlıyız, ama fiiliyatta Duhok bizi destekliyor, peşmerge bizi koruyor. Bu bir realite” diyor.

Bazı Araplar da Kürtleri destekliyor. Zumar’ın Kürt bölgesine bağlanması için bu yılın başında imza toplayan bir Arap şeyhi diyor ki “Bu toprakları kanlarıyla özgürleştiren peşmerge. Bizim bağlılığımız Kürdistan’a.”

(…)

Ebu Suhayl şu sözleriyle yaygın ruh halini özetliyor: “Biz aşiretiz. Eğer ki biri tutup da kardeşimi öldürürse, 20 yıla mahkûm olsa dahi, hapishaneden çıktığında ben onu öldürmek zorundayım. Ancak ondan sonra kan davası gerçek anlamda biter. Devlet bunu kontrol edemez, mümkün değil.” 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder