30 Ekim 2016 Pazar

D.IGNATIUS: ABD'NİN KARARSIZLIĞI YPG’Yİ FELCE UĞRATIYOR




BEYAZ SARAY’IN KARARSIZLIĞI YPG’Yİ FELCE UĞRATIYOR

David Ignatius (Ödüllü gazeteci ve kitapları en çok satanlar listesinde yer alan casusluk romanı yazarı. Aynı zamanda 25 senedir Ortadoğu’yu ve CIA’yi yakından takip eden Washington Post gazetesi köşe yazarı)
Washington Post, 22.9.2015

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Obama yönetimi, Suriye stratejisini tartışmakla meşgulken 25.000’i aşkın çatışmalarla yoğrulmuş savaşçısı olduğu iddia edilen bir Kürt milis grubunu [YPG’yi kastediyor], İslam Devletinin başkenti Rakka’nın kuzeyinden onlarca mil uzaklıkta –radikallerin sığınağına doğru akmaya hazır halde beklerken– hareketsiz tutuyor.

Amerikan Özel Birlikleri, Suriyeli Kürt grup YPG’ye hava desteği ile eğitim ve teçhizat vermekte. 100 paletlik silah ve diğer yardımlardan oluşan bir ikmal sevkiyatı, Körfez’deki bir Amerikan hava üssünde Kürt savaşçılara ve onların Sünni Arap müttefiklerine havadan atılmak üzere Washington’ın iznini bekliyor.

Milis grubuna nezaret eden PYD eş-başkanı Salih Müslim, “ABD’yle daha fazla işbirliği ve Rakka’ya doğru ilerleme konusunda hiçbir itirazımız yok. Ama Rakka’ya yönelik herhangi bir nihai saldırı, YPG’yle birlikte çalışan bölgedeki yaklaşık 5000 Arap aşiret gücünden gelmeli” dedi. Müslim Salı günü Suriye’nin kuzeydoğusundan Skype üzerinden benimle konuştu.

Birçok Amerikalı yetkili, genişletilmiş yardımla ilgili Beyaz Saray’dan onay kararının bir haftadan fazladır beklendiğini söylüyor. Bu durum Rusya’nın son dönemde Suriye’deki askeri hareketliliği konusundaki tartışmalarla karmaşıklaştı.

Bezmiş bir Amerikalı yetkili bu yavaş onay sürecini “analiz felci” olarak nitelendiriyor. Suriyeli ılımlı güçleri “eğit-donat” misyonunun son dönemdeki başarısızlığından sonra Kürtlerin radikallere karşı en iyi seçenek olduğu savunuluyor: Hava desteği Amerikan zayiatı noktasında pek bir risk içermediği gibi ne ABD’nin Türkiye’yle mevcut mutabakatını ihlal ediyor ne de Rusları tehdit ediyor.

Müslim YPG güçlerinin sayısının bir Amerikalı yetkilinin tahmini olan 25.000’in çok daha üstünde olduğunu söyledi ama net bir rakam vermedi. Amerikalı ve Kürt yetkililer YPG’nin sahadaki gücünün ve saldırma konusundaki hevesinin İslam Devleti militanlarınca zaten gayet iyi bilindiğini söyledi (…).

YPG savaşçıları Amerikalı komutanlardan yüksek not aldılar. Hava desteğiyle desteklenerek Irak Kürdistan’ındaki üslerinden batıya doğru ilerlemekteler ve Suriye’nin kuzeydoğusunda devasa bir toprağın kontrolünü ele geçirdiler – ki bir yetkiliye göre bu alan 17.000 km2’ye varıyor. Ocak ayında şiddetli bir savaşı kazanarak İslam Devleti’ni sınır kenti Kobani’den çıkardılar. 

Amerikalı bir komutan YPG’li muhataplarıyla -Amerikan ve koalisyon uçakları ve insansız hava uçakları havadan bombalarken- karadan da Rakka’yı sıkıştıracak şekilde güneye doğru ilerlemelerini görüşüyor. Kürt savaşçılar Rakka çevresindeki bölgeleri kordon altına alırsa şehri temizlemek ve ele geçirmek için nihai saldırı Sünni Arap güçlere bırakılacak. Müslim, eş-Şammar aşiretinin 3000 mensubunun Rakka’nın kuzeydoğusundaki Haseke vilayetinde YPG’yle birlikte savaştığını söyledi ve ayrıca 1000 kişilik ilave bir Sünni grubun da şehre yakın bölgelerde savaştığını belirtti. Ama Rakka’ya yönelik herhangi bir saldırı muhtemelen aylar sonra gerçekleşebilir.

YPG Suriye’de Amerikan öncülüğündeki koalisyon için en güvenilir müttefik konumunda, ama ittifak birçok bölgesel zorluğu da taşıyor. Birincisi, bu milis grubunun –Irak Kürdistan’ında bulunan, son yıllarda kötü bir şekilde kendi içinde parçalanan ve İran’la ilişkileri de giderek artan– KYB’yle yakın ilişkileri var. İkincisi, Türk hükümetinin terör örgütü olarak kabul ettiği radikal Türk milis grubu PKK’yla çok daha sıkı bağları var.

Suriye, Amerikalı karar alıcılar için bir kabus haline gelmişti, kısmen oradaki savaşın düzeni tamamen arapsaçına döndüğü için. Saldırgan YPG, düşmanımız İran tarafından desteklenirken müttefikimiz Türkiye tarafından hep şüpheyle karşılanıyor. ABD –hâlihazırda Suriye’nin kuzeyine önemli bir askeri güç gönderen– Rusya’nın yardımıyla diplomatik bir çözüm üzerinde çalışmak istediğini söylüyor. Bu arada Ürdün’ün, yerine kimin geçeceği netleşmeden Esed’i devirmekteki isteksizliği yüzünden sözde “güney cephesi”ndeki ilerleme de durdu.

Siyasetin bu sisi altında tüm büyük oyuncuların –ABD, Rusya, Türkiye, İran, Suud, Ürdün ve bizzat Suriye rejiminin– paylaştığı tek ortak hedef IŞİD’i mağlup etmek. Radikallere karşı Amerikan destekli en iyi savaşçılar, ABD desteğiyle çok daha fazlasını yapmaya hazır olduğunu söyleyen Suriyeli Kürtler olageldi.

Müslim “YPG ile Amerikan kuvvetleri arasında bir güven var” dedi. Ekseriyetle sadece kötü seçeneklerin olduğu düşünülen Suriye’de, IŞİD’e karşı savaşta Suriye Kürtlerine yardım etmek, uzun uzadıya düşünmeyi gerektirmemeli


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder