25 Eylül 2016 Pazar

V.VASILESCU: RUSYA-SURİYE-TÜRKİYE ANLAŞTI



RUSYA-SURİYE-TÜRKİYE SURİYE’DE ORTAK OPERASYONLAR KONUSUNDA ANLAŞTI

Valentin Vasilescu (Romanyalı askeri uzman, Romanya’daki Otopeni Havalimanı’nın eski komutan yardımcısı)
Katehon, 01.09.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Eğer ki Rusya isteseydi 72 saat içinde Suriye’ye üç zırhlı birlik konuşlandırabilir ve böylelikle İslamcı isyancılar meselesini kalıcı olarak çözebilirdi. ABD de Beşşar Esed’i iktidardan devirmek için aynısını yapabilirdi. Her iki güç de birbirini aldatmaya çalışırken, Suriye’ye müdahalelerini ve verdikleri savaşı büyük ölçüde vekiller üzerinden yürütüyorlar. Bu denge Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine girmesiyle birlikte bozuldu. Bu müdahale ABD ile Rusya arasında tesis edilen kuralları bozabilirdi. Ama işler netleşti ve Suriye’deki düşmanlıkları hızlıca sona erdirme şansı bir anda ortaya çıktı.
Türk ordusunun Cerablus’a yönelik bir operasyon başlattığı 24 Ağustos’tan sonra, Türkiye’nin adımlarını sınırlandırıp düzenlemek üzere Rus, Suriyeli ve Türk yetkililer arasında en sonuncusu Bağdat’ta yapılan birçok müzakere gerçekleşti. Başarısız darbe teşebbüsünden bu yana Türkiye, Rus uçağını 2015 yılı sonunda düşüren o eski saldırgan Türkiye değil artık. Bu yüzden Türk kaynaklar, Suriye’nin çıkarına uygun bir şekilde “Fırat Kalkanı” operasyonunu ülkenin kuzeyiyle sınırlandırma konusunda daha fazla noktada uzlaşmaya varıldığını söylüyor. Rus ordusundan kurmay subaylar, Fırat Kalkanı operasyonunun planlayıcılarına yardımcı olacak “bilirkişiler” olarak kabul görüyor. 
Türkiye’ye kabul ettirilen ilk nokta, Suriye’ye konuşlandırılacak Türk askeri sayısının azami 8000’i geçmemesi. (...)
Üzerinde uzlaşılan ikinci nokta, Türk ordusunun İslam Devleti savaşçılarını yok etmek için Suriye’de ilerleyebileceği alanın büyüklüğü. Bu, Türkiye-Suriye sınırı boyunca uzanan Cerablus’tan Kura Kubra arasındaki 90 km uzunluk ve 30 km derinlikteki bir şerit. Yine Türkiye, isyancı Özgür Suriye Ordusu militanlarının Türk askeri birliklerinin emri olmadan bölgede bağımsız bir şekilde hareketine müsaade etmeme sözü verdi.
Suriye ordusu, 21 Ağustos’ta Halep’in Şeyh Maksud bölgesinde İslamcı isyancıların kuşattığı Kürt YPG savaşçılarını savunmak için müdahale etse de YPG, Haseke şehrinde Suriye ordusuna saldırıp bölgeyi ele geçirdi. Bunun üzerine ikinci uzlaşma noktasına bir husus daha eklendi. Buna göre Suriye yönetimi, Türk ordusunun Amerikan özel kuvvetlerinin yardımıyla Menbic’i İslam Devleti’nden ele geçiren Kürt isyancıları (YPG) (savaş zoruyla da olsa) Fırat’ın doğu yakasından tahliye etmesine izin verdi. PKK’lı teröristlere karşı harekete geçtiği takdirde, 90x30 km.lik şeridi aşsa dahi Türk savaş uçaklarını Rus S-400 füze sistemleri vurmayacak.
Üzerinde uzlaşılan üçüncü nokta, Halep şehri ve çevresi ile Lazkiye bölgesindeki savaş alanlarında Türk istihbarat servisinin kontrolündeki isyancı grupların ekseriyetinin geri çekilmesi. Bu manevra Suriye ordusunun Halep savaşında nihai bir zafer kazanmasına yardımcı olacak.

İranlı gönüllüler ve Suriye ordusu İslam Devleti’ni kuşatıp yok etmek üzere saldırı başlattığında Türkiye, Suriye ordusuyla birlikte, askeri birlikleri ve imkanları kullanarak bir tatbikat yapma sözü verdi. Kürtler İslam Devleti’ne karşı hangi adımı atarlarsa atsınlar Türkiye, İslam Devleti savaşçılarının diğer ülkelere yayılmasını engellemek için sınır boyunca bir güvenlik koridoru oluşturacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder