25 Eylül 2016 Pazar

K.JOHNSON & J.HUDSON: RUSYA-TÜRKİYE YAKINLAŞIRKEN NATO SOĞUKKANLILIĞINI KORUYOR



RUSYA İLE TÜRKİYE YAKINLAŞIRKEN NATO SOĞUKKANLILIĞINI KORUYOR
Keith Johnson (Foreign Policy enerji jeopolitiği kıdemli muhabiri ve yazarı, daha evvel 10 yılı aşkın bir süre the Wall Street Journal’da çalıştı) & John Hudson (Foreign Policy’nin diplomasi ve Amerikan milli güvenliği konularında yazan kıdemli muhabiri)
Foreign Policy, 10.8.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(…)
Amerikan perspektifinden işleri daha da kaygı verici hale getiren şey, [Rusya ile Türkiye arasındaki] bu formalite evliliğinin NATO’nun diğer cephelerden de saldırı altında olduğu bir anda gelmesi. Savaş planlayıcıları, ittifak üyelerinin Baltık bölgesini muhtemel bir Rus saldırısından korumakta sıkıntılar yaşayacağını çoktandır dillendirmekteydi. Cumhuriyetçi başkan adayı Trump da NATO ittifakının faydasını sorgulamakta ve eğer Rusya Baltık ülkelerini işgal ederse müttefiklere ille de yardıma koşmayabileceğini söylemekte.
Princeton Üniversitesi Osmanlı ve Rus tarihi profesörü Michael Reynolds diyor ki “Putin’in hayali NATO ittifakını dağıtmak ve Türkiye de bu zayıf halkalardan biri.”
(…)
(…) Türk medyasında yer alan inanılması güç ithamlarda darbeden Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan [Henri Barkey’nin görev yaptığı] Wilson Merkezi de dahil çeşitli Amerikalı aktörler suçlanıyor.
(…)
Soner Çağaptay diyor ki “Bunun Türkiye için ne denli travmatik bir gelişme olduğunu biz anlayamıyoruz. Ankara en son, Timur’un ordusunun işgal ettiği 1402 yılında bir saldırıya uğramıştı.” Çağaptay başarısız darbeyi, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra “Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünden bu yana yaşanan en travmatik olay” olarak değerlendiriyor.
Ve birçok Türk, seçilmiş hükümetlerinin darbe teşebbüsünü püskürtmeye çalışırken dahi eski müttefiklerinin eleştirilerine maruz kalmasından şikâyetçi. (…)
Reynolds diyor ki “ABD darbe teşebbüsünü gerçekten korkunç bir şekilde idare etti ve bu da zaten kötü olan durumu daha da beter hale getirdi.” (…)
Amerikan Dışişleri, Moskova’yla Ankara arasındaki ilişkilerin iyileşmesinden endişeli olsa da bunu belli etmiyor. (…)

(…)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder