25 Eylül 2016 Pazar

D.IGNATIUS: RUSYA’NIN AMERİKAN SEÇİMLERİNE MÜDAHALESİ



RUSYA’NIN DEMOKRATLARI HEKLEMESİ, AMERİKAN SEÇİMLERİNE MÜDAHALENİN BİR BAŞLANGICI MI?

David Ignatius (Washington Post gazetesi köşe yazarı, ödüllü gazeteci ve kitapları en çok satanlar listesinde yer alan casusluk romanı yazarı)
Washington Post, 29.7.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Onlarca yıldır Rus istihbarat teşkilatı, rakiplerini istikrarsızlaştırmak için “aktif tedbirler” adını verdiği araçları kullanıyor. Öyle görünüyor ki Ruslar, son dönemde bu araçları Amerikan siyasi sistemine karşı da kullanmaya başladı; her ne kadar bu süreçte casusluk görevinin ilk kuralını, yani asla “yakalanma” kuralını ihlal etmiş gibi görünseler de...
Amerikalı yetkililer, Rus istihbaratının geçen sene Demokrat Parti’nin idari kurulu olan Demokratik Milli Komite (DNC)’nin dosyalarını heklediğine dair çok güçlü kanıtlar olduğunu söylüyor. Kesin olmayan ise bu dosyalardan bazılarının Hillary Clinton’ın seçim kampanyasına zarar vermek amacıyla WikiLeaks’e kasten sızdırılıp sızdırılmadığı. Bazı uzmanlar bu bilginin “silaha dönüştürülmesi”nin muhtemel olduğunu düşünüyor.
Rusların siyasi bilgisayar korsanlığı yapma ihtimalinin boyutları, cuma günü Clinton’ın kampanyasının ve Demokratların Kongre Kampanya Komitesi’nin bilgisayar sistemlerinin güvenliğinin kırıldığı haberleriyle daha da genişledi.
(…) NBC’nin “Acaba Rusya kasıtlı olarak Amerikan seçimlerini etkilemeye çalışıyor olabilir mi?” sorusuna Başkan Obama şöyle cevap verdi: “Her şey mümkün. Bildiğimiz şey şu, Ruslar bizim sistemlerimizi hekledi. Ruslar Avrupa’daki seçimleri de mütemadiyen etkilemeye çalışıyor.”
Rus lider Putin, bu tür aktif tedbirlerin Soğuk Savaş’ta standart bir araç olarak kullanıldığı KGB kültürü içinde yetişti. Öyle görünüyor ki şimdi bu işleri Kremlin’e taşıyor – bu günlerde kibarca “hibrid savaş” denilen helkeme, kara propaganda ve diğer gizli araçları kullanıyor.
Amerikalı yetkililer, Rus istihbaratının son yıllarda Avrupa’da sağcı siyasi partilere gizlice para akıttığını, gizli propaganda kanallarına sponsor olduğunu, Ukrayna’nın elektrik şebekesini heklediğini, diğer komşu ülkelere siber sabotajlarda bulunduğunu ve düşmanlarına internet üzerinden saldırmak üzere bir “troller” ağı kurduğunu söylüyor.
Putin rakiplerini istikrarsızlaştırmak için niçin bu tedbirlere başvuruyor? Çünkü işe yarıyor. Bunlar görünmez ve inkar edilebilir tedbirler olup çoğu zaman hedeftekiler buna karşı koyarak kendilerini savunamıyor.
Ama DNC’nin heklenmesi aşırıya gitmek olabilir. Nitekim bu olay, yılda bir düzenlenen Aspen Güvenlik Forumu’nda bir araya gelen üst düzey Amerikalı milli güvenlik yetkililerinin alenen tepkilerini tetikledi.
Milli Güvenlik Başsavcı Vekili John Carlin diyor ki, ABD dışarıdan heklendiğinin kanıtlarını bulduğunda bunu “kamuoyuyla paylaşmalı”. (…) Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı James Clapper da DNC heklemesi suçuna karışanların kimliklerini açıklamaya henüz hazır değiliz, ama istihbarat açısından ABD Rusya’yla çoktandır “bir savaşta” diyor.
Uluslararası Güvenliğin Korunması Müsteşarı Elissa Slotkin “Ruslar yıllardır … aktif tedbirler doktrinine sahipler” diyor ve ekliyor: Kremlin’in taktikleri “kendisine bir açılım sağlamak için ya genel olarak belirli bir konuda ihtilaf tohumları ekmek ya da sadece siyasi kaosa yol açmaktır.”
Amerikalı yetkilileri en çok endişelendiren konu, -düşmanlarına karşı örtülü faaliyetler yürütme istekliliği göz önüne alındığında- Rusya’nın kasım ayındaki Amerikan başkanlık seçimleri arifesinde gizlice müdahale etme ihtimali. Cumhuriyetçi aday Trump’ın Moskova’yı teşvik ettiği üzere Clinton’ın sıkıntı verici e-postaları ortaya dökülebilir. Bu durumda düzmece haberler sızdırılabilir veya mali piyasaları altüst etme yolları bulunabilir. Zaten Amerikan siyasi sistemi saldırıya açık ve hassas bir hedef.
Rusya acaba niçin ürkütücü bir şekilde Nixon’ın (…) Watergate skandalına benzeyen bir operasyonla DNC’yi hedef alıyor? Bu kısmen bir enformasyon toplama operasyonu (…)
Moskova’nın Clinton’a karşı özel bir garezi/maksadı olabilir. Zira Clinton dışişleri bakanıyken 2011 ve 2012’deki Rusya seçimlerinde Rus muhalifleri desteklemişti. (…) Diğer bir deyişle Putin, ilk kurşunu atanın Clinton olduğunu düşünüyor.
Nisan ayında DNC bilgisayar sisteminde bir problem hissedilmişti (…). Şirket Rus istihbaratıyla bağlantılı iki internet adresinin DNC sistemi içinde olduğu sonucuna varmıştı.
Peki, DNC’nin bilgileri WikiLeaks’e nasıl ulaştı? (…) Romanyalı bir bilgisayar korsanı sorumluluğu üstlense de bazı uzmanlar bunun Rus parmağını gizleme amaçlı -istihbarat jargonuyla- bir “yanıltma harekatı” olduğu kanaatinde.

Peki, Trump’a ne demeli? Kimileri Moskova’nın DNC heklemesinden faydalanması hedeflenen kişinin Trump olduğu iddiasında. Ama Trump’ın, Rus istihbaratçıların bazen “kullanışlı ahmak” dedikleri türden, yani Moskova’nın ABD’yi istikrarsızlaştırma harekatından –kasıt olmaksızın- beslenen kişi olması daha muhtemel.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder