25 Eylül 2016 Pazar

A.D.MILLER: İŞİD’İN SALDIRILARI YENİ NORMALİN BİR GÖSTERGESİ



İŞİD’İN BAĞDAT, İSTANBUL VE SUUDİ ARABİSTAN SALDIRILARI TERÖRİZMİN VE YENİ NORMALİN BİR GÖSTERGESİ

Aaron David Miller (Woodrow Wilson Bilim İnsanları Merkezi başkan yardımcısı)
The Wall Street Journal, 6.7.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(…)
(…) İslam Devleti ve biatlıları ile onların temsil ettiği radikal ideoloji, bir nesil problemi olup en azından şu an için kapsamlı bir çözümü bulunmuyor.
(…)
Saldırıları önlemek ve ilham kaynağını kökünden kazımak için kendi kendimize her ne söylersek söyleyelim ve her ne yapmak istersek isteyelim terör saldırıları artık yeni normalin bir parçası. Artık teröre karşı bir “savaş kazanma” ihtimalimiz yok. 11 Eylül saldırılarından neredeyse 15 sene sonra el-Kaide çok daha zayıf ama hala aktif; onun Arap Yarımadası el-Kaidesi gibi kolları tehlikeli ve ABD’yi ve Amerikan menfaatlerini vurmaya motive olmuş halde.
İslam Devleti’nin Suriye ve Irak’taki sözde Hilafetini zayıflatıp yok etmek üzere Amerikan öncülüğünde başlatılan saldırı kampanyası ivme kazanıyor. IŞİD toprak, savaşçı ve büyük ölçüde petrol tesislerine erişim imkanını kaybediyor. (…) Ancak Irak ve Suriye’de zemin kaybederken dışarıdaki operasyonlarını genişletti ve Batı da dahil birçok ülkede büyük saldırıları yönetme ve ilham kaynağı olma kapasitesini ve motivasyonunu halen koruyor.
IŞİD zayıflıyor, ama Suriye ve Irak’ta veya daha geniş Ortadoğu’da tükenmiş değil. Çok büyük bir ihtimalle Hilafet dağılırken örgüt araziye uyarak kontrolsüz ve işlevsiz Arap devletlerinde diğer Sünni, Şii ve Kürt yarı özerk milisler ve terör örgütleriyle birlikte faaliyetlerini sürdürecek. IŞİD’in Afganistan, Türkiye, Mısır ve Libya’da bir mevcudiyeti sözkonusu. Kötü yönetim ya da anarşiyle malul olan ve mezhepçi nefretin serpildiği çökmüş Ortadoğu’nun mümbit topraklarında IŞİD’in ve ona benzer örgütlerin habis ama kendini muzaffer addeden cihatçı ideolojisinin kök salması ve önümüzdeki yıllar boyunca hayatta kalması muhtemeldir.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder