10 Ağustos 2016 Çarşamba

T.DALOĞLU: BAŞARISIZ DARBE TÜRKİYE’NİN IRAK’LAŞMA ANIDIR

Darbeleri mazur gören veya gösteren herkesi kınıyor, darbecileri lanetliyoruz


BAŞARISIZ DARBE GİRİŞİMİ TÜRKİYE’NİN IRAK’LAŞMA ANIDIR
Tülin Daloğlu (serbest yazar ve dış politika yorumcusu)
Ynetnews, 19.7.2016 

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(...) hükümet askeriye, yargı ve diğer devlet kurumları ile akademide binlerce insanı derdest etmenin muhtemel sonuçlarını hiç düşünmeden salt bir öfke haliyle hareket edebilir.
Bu başarısız darbe teşebbüsü Türkiye’nin Irak’laşma anı olabilir. Irak işgali sonrası ABD’nin ilk adımı Irak devlet kurumlarındaki tüm Baas Partisi mensuplarını görevlerinden atmak olmuştu. Böylece bu ülkede devlet kurumunun çökmesine yol açtı. Türkiye’deki kitlesel tutuklama kampanyası da benzer sonuçlar doğurabilir.
(...)
Türk medyası on binlerce devlet memurunun işlerini kaybettiğini haber olarak geçiyor. (...) Herhangi bir kurumdan bir anda bu kadar büyük bir miktarda çalışanı işten atmak kurumsal krize yol açacaktır.
(...) Soru şu: Temizlenmekte olan bu insanların yerine kimler geçecek? Nereden gelecekler ve ne ölçüde ehil olacaklar?
Türkiye’nin güney sınırındaki Suriye ve Irak’ta radikal İslamcı gruplara karşı büyük savaşlar veriliyor. Türkiye artık İslam Devleti’nin de hedefi. Bir yandan da PKK’yla savaşıyor. Şu aşamada Türkiye’nin olabileceği en iyi halinde bulunması ve gelecekteki terör saldırılarını engellemek için tetikte olması lazım. Bu tutuklamalarla Türkiye’nin ne ölçüde saldırıya açık hale geleceğini insan merak etmiyor değil.
Ülkenin refahına yönelik bu denli ciddi meydan okumalar varken devletin Gülencilerden temizlenmesi için tedrici adımlar atılmalıdır. Zaten 14 yıldır devlet kadrolarında yapılan değişimlerle ülke daha az güvenli hale gelmişti. Bu son adımla birlikte sözkonusu meydan okuma daha da ciddileşiyor ve karanlık bir gelecek vaat ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder