10 Ağustos 2016 Çarşamba

RUS UZMANLAR DARBEYİ NASIL GÖRDÜ?


Darbeleri mazur gören veya gösteren herkesi kınıyor, darbecileri lanetliyoruz

NOT: Aşağıdaki iki önemli Rus uzmanın darbeyle ilgili görüşlerine Rusya'daki Avrasyacı ekibin sert eleştirilerine http://ortadogugunlugu.blogspot.com.tr/2016/08/gbjornson-rusyada-5-kol-turk-rus.html linkinden ulaşabilirsiniz.


RUS UZMANLAR TÜRKİYE’DEKİ KALKIŞMAYI İSLAMCILAŞMAYI DURDURMA ÇABASI OLARAK NİTELEDİLER
News Russia, 15.7.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Rusya Dış ve Savunma Politikası Konseyi Onursal Başkanı Sergey Karaganov, darbe teşebbüsüyle ilgili Interfax ajansına şunları söyledi: “Geçtiğimiz saatlerde Türkiye’de yaşanan olaylar gösteriyor ki Türk askeri eliti, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde ülkenin İslamcılaşma temayülüne karşı laik devletin bir garantörü olarak harekete geçmeye karar verdi.”
“Türkiye bir kez daha alışıldık yoluna girdi. Türkiye’nin askeri eliti geleneksel olarak İslamcılık karşıtı bir gidişatı savunageldi. Şüphesiz, geçen sene Rus uçağının düşürülmesi Türk eliti arasında bir iç mücadele olduğunu gösterdi. Aşikâr ki elitler arası zıtlaşma ve ordunun İslamcı politikadan duyduğu rahatsızlık bu duruma yol açtı.”
“Bu bir darbe mi yoksa bir darbe teşebbüsü mü şu an için net değil. Laik güçlerin Erdoğan’a karşı böyle bir yola başvurduğu ise kesin. Eğer Erdoğan devrilirse bu bir darbe olacaktır.”
“Mevcut olayların Rus-Türk ilişkilerini nasıl etkileyeceğini değerlendirmek için henüz erken. Moskova beklemede; çünkü kontrolü ele geçirebilecek durumdaki ordunun ne teklif edeceğini anlamak önemli.”


KOSAÇEV TÜRKİYE’DEKİ DARBE TEŞEBBÜSÜNÜN SEBEPLERİNİ ANLATTI
News Russia, 16.7.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Interfax’a demeç veren Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev’e göre Türkiye’deki darbe teşebbüsünün sebeplerinden biri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin kurucu babası Atatürk’ün fikirlerinden sapması. Kosaçev Facebook’ta şunları yazdı: “Mevcut Türk yönetimiyle askeri elit ilişkilerindeki kriz Erdoğan’ın iktidara gelmesinden bu yana yıllardr devam ediyor. Bu krizde de temel anlaşmazlık, Ankara’nın modern Türkiye devletinin kurucu babası Atatürk’ün ‘tek doğru öğretisi’nden sapmasıyla bağlantılı (mevcut cumhurbaşkanının ılımlı İslamcılığı generalleri çok rahatsız etti)”
Senatör, çatışmanın daha pragmatik sebebini askerlerin Erdoğan öncesinde sahip olduğu gerçek iktidarın ellerinden alınmasına bağlıyor.
Türkiye’de iktidar mücadelesinin anayasal olmayan yollara sapılarak yürütülmesinin kötü olduğunu dile getirerek, “Hele de insanlar ölürken… Ukrayna örneği bu yolun sonunun çıkmaz olduğunu canlı bir şekilde göstermiştir” diye konuştu.
“Biz, Türkiye’nin egemenliğine saygı duyarak ve iç işlerine müdahale etmeyerek Rusya’dan gelişmeleri dikkatle takip etmeliyiz. Şu anda temel görevimiz kendi vatandaşlarımızın ve yoldaşlarımızın güvenliğini sağlamaktır. Gerekli talimatlar zaten Devlet Başkanı tarafından verildi ve Dışişleri Bakanlığınca uygulanmakta. Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının acil durumları kullanmak zorunda kalmaması ümit ediliyor.”
“Türk halkına barış ve huzur diliyorum. Bu hepimiz için gerekli”.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder