10 Ağustos 2016 Çarşamba

R.N.HAASS’IN DARBE SONRASI ATTIĞI TWEETLER

Darbeleri mazur gören veya gösteren herkesi kınıyor, darbecileri lanetliyoruz


RICHARD N. HAASS’IN DARBE SONRASI ATTIĞI TWEETLER
Richard N. Haass (Amerikalı diplomat ve Dış İlişkiler Konseyi başkanı)

Tercümeler: Zahide Tuba Kor

Türkiye’deki darbe ABD ve Avrupa yönetimleri için tam bir ikilem: Demokratik olmayan bir darbeyi mi yoksa giderek demokrasiden uzaklaşan otoriter bir lideri mi destekleyecekler?
Türkiye’deki riskler ABD için çok büyük; hele de IŞİD mensuplarının ve mültecilerin Avrupa’ya akmasındaki rolü dikkate alındığında... Suriye ve Kürt meselesinin geleceğine etkisine ise hiç değinmiyorum bile.
Asıl soru Erdoğan’ın darbe planlayanlarla değil Türk toplumuyla nasıl baş edeceği. ABD ve hükümeti destekleyen diğerleri onu dizginlemek ve reform yapması için ittirmeli.
Darbenin arifesinde ABD/AB’nin Erdoğan’ı dizginlemek ve reform yapması için ittirmesi lazım demiştim. Tarih gösterdi ki Erdoğan kendi kendine bunu yapmayacak. Kah havuç kah sopayla buna hazırlık olma zamanı geldi.
Erdoğan darbeyi anayasayı yeniden kaleme almak ve denge-denetleme sistemini zayıflatmak için kullanacaktır. Erdoğan’ın Türkiye’si belki bir müttefik olabilir ama hiçbir şekilde bir ortak olamaz.
Dünya çözülüyor ve ABD masraflarını kısıyor: zehirli bir kombinasyon. Merkezkaç güçlerin kazançlı çıkacağına şüphe yok.
Erdoğan’ın otoriterliği & değişken/kurnaz dış politikası ışığında ABD bundan böyle Ortadoğu ve NATO planlarında/politikalarında Türkiye’ye daha az bel bağlamaya hazır olmalı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder