11 Ağustos 2016 Perşembe

N.STARİKOV: RUSYA, DARBE PLANLARINI NİÇİN ERDOĞAN’A İFŞA ETTİ


Darbeleri mazur gören veya gösteren herkesi kınıyor, darbecileri lanetliyoruz


RUSYA, DARBE PLANLARINI NİÇİN ERDOĞAN’A İFŞA ETTİ

Nikolai Starikov (Meşhur Rus yazar ve tarihçi, Büyük Atayurt Partisi lideri)
Russia Insider, 21.7.2016 (Rusçadan İngilizceye tercüme Julia Rakhmetova)

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(…) İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Türkiye’de yaşanan dört askeri darbenin de arkasında ABD vardı.
(…)
Türk ordusu darbe yapma konusunda tecrübelidir ve başkalarına da darbe yapmayı öğretebilecek donanımdadır. Askerler ülkenin istikrarını ve laikliği koruyanın kendileri olduğu fikrini daha en baştan özümserler. Şimdiye kadar ordu hiçbir darbede başarısızlığa uğramamıştı. Peki, 15 Temmuz teşebbüsü niye başarısız oldu?
Askerler bir şeyleri yanlış yapmış, darbenin kurallarını unutmuş olabilirler mi? Hayır, kendinden evvelkiler ne yaptıysa bunlar da aynısını yaptılar.
O halde niye başarısız oldu? Çünkü bir darbe beklentisi zaten vardı. Erdoğan darbenin yönünü saptırmak için hazır bekliyordu.
Türkiye’de neler yaşandığını anlamak için kendi tarihimizin fazla bilinmeyen sayfalarına dönüp bakmamız lazım. Yani Ekim Devrimi’nin 10. yıldönümünde Troçkistlerin iktidarı ele almaya kalkıştığı 1927 SSCB’sine. (…) Stalin bu planın farkındaydı ve darbenin başarısızlığa uğramasını sağladı. (…)
(…)
Bütün bunlar 2016 Temmuz’unda Türkiye’de yaşananlara benziyor. (…)
(…)
(…) Peki, Erdoğan tertip edilmekte olan komplodan nasıl haberdar oldu?
(…)
Rusya, Erdoğan’ı darbe planından haberdar etti. Türkiye’ye gidip gelen çok sayıda turistimiz var.  Sovyet döneminden beri Türk topografyasını karadan ve uzaydan takip ettiğimiz izleme sistemlerimiz var. Kırım Yarımadası Türkiye’nin yanı başında.
Son olarak peki Rusya niçin Erdoğan’ı darbe konusunda uyarmaya karar verdi? Erdoğan’ın davranışlarından da anlayacağınız üzere şu anda Rusya’ya minnettar. (…)

Peki, Erdoğan Rusya’nın dostu mu? Tabii ki değil. O bizim hasmımız. Ama bugünlerde Erdoğan ABD’ye çok kızgın. Ve “düşmanımın düşmanı dostumdur” hikayesi devrede. Rusya için ABD’ye öfkeli bir Erdoğan, Amerikan yanlısı ve Suriye savaşında ne tür bir tavır takınacağı belirsiz bir orduya kıyasla çok daha tercih edilir. En azından şu an için Erdoğan bize ve darbeciler de CIA’ye minnettar. Bu da uluslararası siyasetin karmakarışık oyununda bize yeni bir fırsatlar penceresi açıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder