10 Ağustos 2016 Çarşamba

M.PIGGOTT: TÜRKİYE’DE DARBE NEDEN BATI’YI İLGİLENDİRİYOR?

Darbeleri mazur gören veya gösteren herkesi kınıyor, darbecileri lanetliyoruz


TÜRKİYE’DE DARBE: NE OLDU, NİÇİN OLDU VE NEDEN BATI’YI İLGİLENDİRİYOR?

Mark Piggott (İngiliz gazeteci ve yazar)
International Business Times UK, 16.7.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(...)
Batılı hükümetler için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa-Asya, Ortadoğu-Batı arasında bir köprü olan 80 milyonluk ülkeyi kontrol etmesinden belki de daha da kötüsü, başında Erdoğan’ın olmadığı bir Türkiye olacaktır. Zira eğer ki Türkiye, tıpkı güneyindeki Suriye gibi, tam anlamıyla bir iç savaşa tutuşursa bütün Ortadoğu istikrarsızlaşacak, IŞİD Avrupa’ya rahatça erişme yolu bulacak, Suriye ve Irak’taki şiddet dışarı taşarak içine İsrail, İran, ABD ve Rusya’yı da çekebilecektir.
Batı belki rahat bir nefes almış olabilir; ama Türkiye’deki durum halen tehlikeli. Öyle görünüyor ki Erdoğan, ordu ve basın üzerinde daha da büyük bir kontrol kurmaya çalışıyor; ki bu da sadece orduyu değil, ülkenin geniş liberal kesimlerini de cumhurbaşkanı aleyhinde kışkırtacaktır. Eğer ki ordu küçük düşürülürse, darbenin elebaşları idam edilirse o takdirde yeni bir darbe teşebbüsü daha gerçekleşebilir – bu defa dünyanın hangi yüzyılı yaşadığının bilinci içinde ve internet, sosyal medya ve cep telefonlarıyla bilgi akışını kontrol etme zorluğunun farkında olarak…
Bundan sonra her ne olursa olsun, Kürtler kendilerine yönelik baskıya bir son verilmesini ve belki de özerkliği istemeye; IŞİD ise Türkiye’yi görece kolay bir hedef olarak görmeye devam edecektir. Öte yandan Kıbrıs üzerindeki ihtilaflar devam ediyor. Tahminler hiç de iyi görünmüyor. Başarısız darbenin binalar ve köprüler üzerinde bıraktığı hasarların tamirine hemen başlandı bile. Ancak Türkiye’nin zarar gören uluslararası itibarını onarmak çok daha uzunca bir vakit alabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder