10 Ağustos 2016 Çarşamba

M.ELMASRY: FOX NEWS’İN TÜRKİYE’DEKİ DARBEYE DESTEĞİ


Darbeleri mazur gören veya gösteren herkesi kınıyor, darbecileri lanetliyoruz


FOX NEWS’İN TÜRKİYE’DEKİ DARBEYE DESTEĞİ BEKLENDİK BİR GELİŞME

Mohamad Elmasry (Yard. Doç. Dr., Kuzey Alabama Üniversitesi İletişim Fakültesi)
The Middle East Eye, 19.7.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(…)
Cuma günü darbe haberleri gelmeye başladığında Fox News’in aldığı tüm konuklar darbecilere desteklerini bir bir ilan ettiler ve Türkiye Cumhurbaşkanını kınadılar.
Fox News analisti Sebastian Gorka, kendini İslam Devleti ilan eden yapıya Erdoğan’ın yardım ettiği ve yine Erdoğan’ın liderliği altında Türkiye’nin “fundamentalist bir ülkeye dönüştüğü” iddiası üzerinden darbeyi meşrulaştırdı. Teksas’ın Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Michael McCaul, darbeyi Erdoğan’ın özcü İslamcılığına bağladı ve onun “İslamcılığa sarılması” Türkiye’nin en baş problemi dedi.
Fox News’ten Ralph Peters ise “Darbe, Türkiye’nin tam anlamıyla İslami bir diktatörlük olmasa da otoriter bir İslami rejime dönüşmesini engellemekte son şans” dedi ve ekledi: “Hata yapmamalıyız, bu darbeyi yapanlar iyi adamlar. Belki paradoksal gelebilir, ama onlar anayasal demokrasinin yanında olan insanlar.” Peters, Amerikan Başkanı Obama’yı demokratik yollarla seçilen hükümetleri desteklemekle suçlayarak sözlerine devam etti.
“Her zaman ki gibi Obama/Kerry durumu yanlış anladılar… Tanrı, Türkiye’yi korumaya çalışanları korusun” dedi. Darbenin başarısızlığa uğradığı anlaşıldıktan sonra Fox News internet sitesinde Peters bir görüş yazısı kaleme aldı (http://www.foxnews.com/opinion/2016/07/16/turkeys-last-hope-dies.html) ve yazıda darbenin başarısızlığından duyduğu üzüntüyü şöyle dile getirdi: “Cuma günkü başarısız darbe hükümetin İslamcılaşmasını ve toplumun bozulmasını, yozlaşmasını durdurmak için Türkiye’nin son şansıydı.”
Çarpıcı mülakatlardan biri de Fox News’ten Tucker Carlson ve eski Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından Mike Huckabee’ninkiydi. Carlson ve Huckabee, seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin temel problemi olduğunda ve en iyi sonucun alaşağı edilmesi olacağında müttefiktiler. Huckabee dedi ki: “Bildiğiniz gibi, mevcut cumhurbaşkanı problemin ta kendisi.”
Bu arada Carlson’ın bir önerisi vardı: Demokratik yollardan seçilmiş her lideri sıkı bir şekilde sahiplenmek yerine ABD, sadece demokratik şekilde seçilen İslamcı olmayan liderleri desteklemeli. Ona göre, İslamcı arka plandan gelen demokratik yollardan seçilmiş liderlere desteği ve korumayı ABD ve NATO göze alamaz, almamalı.
Carlson dedi ki: “Bu niye olmasın ki? Biz bölgede seküler liderleri hep destekleyegeldik. Biz İslami liderleri desteklemiyoruz. Eğer ki bu bizim dış politikamızın temel ilkelerinden biri olursa işler daha iyi yürümez mi?” Huckabee de Carlson’la aynı kanaatteydi: “İşler bu şekilde çok çok daha iyi yürür.”
(…)


1 yorum:

  1. şerefsiz iki yüzlü üçkağıtçı alçaklar, dertleri demokrasi falan değil tek dertleri tek korktukları şey İSLAM,ama başaralı olamayacaksınız şeytanın çocukları!!

    YanıtlaSil