10 Ağustos 2016 Çarşamba

K.DeYOUNG: DARBE IŞİD’E KARŞI MÜCADELEDE BELİRSİZLİKLERE YOL AÇABİLİR

Darbeleri mazur gören veya gösteren herkesi kınıyor, darbecileri lanetliyoruz


TÜRKİYE’DEKİ DARBE BAŞARISIZ OLSA BİLE IŞİD’E KARŞI MÜCADELEDE BELİRSİZLİKLERE YOL AÇABİLİR

Karen DeYoung (Washington Post yardımcı editörü ve kıdemli milli güvenlik muhabiri)
Washington Post, 15.7.2016

Tercümeler: Zahide Tuba Kor

(…)
Obama yönetimi Erdoğan’ın sivil yönetiminden hüsrana uğramış ve çok rahatsız olsa da ve orduyla muhataplığı çok daha kolay bulsa da Türkiye’deki darbenin başarıya ulaşması, darbeci yönetimlere tüm yardımlarını kesmeyi gerektiren Amerikan hukuki mevzuatını harekete geçirtebilir ve bu da ABD’nin İslam Devleti’yle savaşta Türk askeri tesislerine bağımlılığına meydan okuyacaktır.
Obama yönetimi, Mısır ve Tayland’da askerlerin yönetime el koymasının ardından bunun “darbe” olarak isimlendirilmesi konusunda Amerikalı bazı siyasi grupların taleplerini püskürtmüştü. Ama Hanri Barkey “Türkiye bir NATO ülkesi. Diğerlerinden çok farklı” diyor.
(…) Amerikan yönetimi Türkiye’deki darbeye karşı güçlü bir açıklama yapmak için saatlerce bekledi.
İsimlerinin gizli tutulması kaydıyla Pentagon’dan savunma bakanlığı yetkilileri darbe teşebbüsü hakkında Türkiye’de olan bitenin farkında olduklarını (…) söylediler.
(…)
Barkey telefonla verdiği mülakatta şunları söyledi: “Eğer bu bir darbeyse her ne olursa olsun kötüdür. Öte yandan darbenin başarısızlığa uğraması da kötüdür. Zira artık Erdoğan çok daha paranoyak ve kuşkucu olacaktır. (…) Hayatta kalsa ve anayasal statüsünü güçlendirmeyi başarsa bile çok daha değişken/dengesiz ve bizim için problemli hale gelecektir. Her ne olursa olsun Türkiye artık bir belirsizlik ve istikrarsızlık döneminde. Bu darbe teşebbüsü ABD ve ittifak için kötü bir haber.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder