10 Ağustos 2016 Çarşamba

J.SOLOMON: TÜRKİYE’DEKİ İSTİKRARSIZLIK TERÖRE KARŞI SAVAŞA ZARAR VEREBİLİR

Darbeleri mazur gören veya gösteren herkesi kınıyor, darbecileri lanetliyoruz


TÜRKİYE’DEKİ İSTİKRARSIZLIK TERÖRE KARŞI SAVAŞA ZARAR VEREBİLİR

Jay Solomon (The Wall Street Journal’ın dış politika ve milli güvenlik yazarı) Carol E. Lee (The Wall Street Journal’ın Beyaz Saray muhabiri)
Wall Street Journal, 15.7.2016

Tercümeler: Zahide Tuba Kor


(…)
Bir darbe teşebbüsünün önceden aleni bir ikaz olmaksızın gerçekleşmesi tedirginlik verici olarak görülüyor. Eski CIA yetkililerinden ve şu anda Brookings Enstitüsü’nde görev yapan Bruce Riedel, “ABD’nin Türk ordusu ve istihbaratıyla çok yakın bağları var. Washington eğer darbe teşebbüsü konusunda önceden herhangi bir uyarı almadıysa bu son derece tedirginlik vericidir” dedi.
Cuma günkü kriz sırasında ABD’li yetkililer Sayın Erdoğan’ın nerede olduğundan emin değildi.
(…)
Bu isyan, Türk-Amerikan ilişkilerinde daha fazla belirsizlik demektir. (…)
Başlangıçta Amerikan Başkanı Obama, sandıkla iktidara gelen İslamcı liderlere bir öncü olarak gördüğü Sayın Erdoğan’la düzenli istişarelerde bulunuyordu.
Ama son yıllarda belirginleşen otoriter çizgisinden ve İslam Devleti’ne karşı savaşta değişken duruşundan dolayı Beyaz Saray’ın Erdoğan’dan rahatsızlığı giderek arttı. (…)
(…)
Beyaz Saray, Türkiye’nin kısa süre evvel İsrail’le ilişkilerini düzeltmesinden yüreklenmişti.
Darbe teşebbüsü, bölgesel istikrarsızlığın arttığı ve aynı zamanda ABD’nin İslam Devleti’yle mücadele çabalarının yoğunlaştığı bir dönemde yaşadı.
(…)
Bölge uzmanları Türkiye’deki kaosun Moskova ile Washington’ın İslam Devleti’ne karşı savaşı yoğunlaştırma çabalarını baltalayacağını söylüyor.
Washington Yakın Doğu Enstitüsü’nde Ortadoğu uzmanı olan Andrew Tabler diyor ki “Washington Moskova’da hangi bahsi oynarsa oynasın, bunu hayata geçirmek Türkiye’deki darbeden sonra artık çok daha zorlaşacak. Darbenin başında kimin olduğunu bilmiyoruz.”
Bölge uzmanları Türkiye’deki siyasi durumun Ortadoğu ve Avrupa’da daha fazla istikrarsızlığı besleyeceğini söylüyor. (…)
Washington’daki Wilson Merkezi’nin Ortadoğu programı direktörü Henri Barkey, “Türkiye’de her ne olursa olsun gerek bölge gerekse Amerikan ulusal güvenlik çıkarları için durumun daha da kötüleşmesi muhtemeldir” diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder