18 Ağustos 2016 Perşembe

H.RHODE: ERDOĞAN BATI’DA ALARM ZİLLERİNİ ÇALDIRIYOR


Darbeleri mazur gören veya gösteren herkesi kınıyor, darbecileri lanetliyoruz


ÖNCE TÜRKİYE, ARDINDAN DÜNYA? ERDOĞAN BATI’DA ALARM ZİLLERİNİ ÇALDIRIYOR
Chris Mitchell (CBN News Ortadoğu bürosu şefi)
CBN News, 8.8.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Z.T.K. Aşağıdaki darbeyle ilgili görüş veren Harold Rhode’un ABD’nin en önemli Türkiye uzmanı(!) olduğu iddia ediliyor. Şu anda İsrail Ariel Üniversitesinde misafir profesör ve New York merkezli Gatestone Enstitüsünde kıdemli araştırmacı. Geçmişte Pentagon’da Türkiye masası şefi ve siyasi müşavir olarak görev yapmış. Fehmi Koru bir makalesinde hakkında şunu yazmış: “Harold Rhode deyip geçmeyin. Bir ara, Washington’da görev yapan veya Washington’a yolu düşen Türk gazetecilerin en büyük haber kaynağı oydu.”


Türkiye’deki darbe teşebbüsü Ortadoğu’nun en önemli milletlerinden birini temellerinden sarstı. Ancak darbenin artçı şoklarının sadece Türkiye içinde değil, bütün bölgede ve hatta ötesinde çok büyük etkileri olabilir.
(…)
Eski İsrailli diplomatlardan Alon Liel, CBN News’e verdiği mülakatta Türkiye’nin “devrim içinde bir devrim” yaşadığını anlattı.
İsrail’in eski Türkiye Maslahatgüzarı dedi ki “Gülen’in milyonlarca destekçisi var. Eğer ki bunlardan herhangi birini suçluyor, akim kalan bu aptalca darbeden sorumlu tutuyorsanız bu milyonlarca insanı ne yapacaksınız? Bu insanlar çalışabilecek mi? Darbe yüzünden cezalandırılacak halkanın ne kadar geniş tutulacağı büyük bir problem. Bence devrim içinde bir devrim yaşıyoruz.”
Liel’e göre, Erdoğan 2002’de iktidara geldiğinden beri sessiz sedasız bir İslamcı devrim başlattı. Atatürk’ün 1920’lerde yürürlüğe koyduğu laik reformları yavaş yavaş tersine çevirdi. Tüm bürokrasi laikti, ama kendisi dini bir liderdi. Türkiye’yi değiştirmek istedi.
Pentagon’un eski Türkiye masası şefi Harold Rhode da CBN News’e Erdoğan’ın büyük hedefleri olduğunu söyledi ve ekledi: “Türkiye’de artık kanuni süreçler yok. Bir diktatörümüz, bir sultanımız var ve adı Recep Tayyip Erdoğan. Ve hedefi, tüm İslam dünyasında hâkim kimlik olarak İslam’ı, tabii ki kendi Sünni anlayışını geri getirmek. Ardından da tüm Müslüman dünyayı arkasına alıp İslam’ı tüm dünyayı ele geçirmesini sağlayacak şekilde ilerletmek/yüceltmek. Bence Erdoğan tüm Müslümanların, ardından da tüm dünyanın halifesi olmak istiyor.”
Erdoğan bir zamanlar “demokrasi tramvaydır, istediğimiz durağa gelince ineriz” demişti.
Bir NATO üyesi olarak Türkiye’nin bu darbeye tepkisi ve Erdoğan’ın gücünü pekiştirmesi Batı’da alarm zillerini çaldırıyor.
Rhode ayrıca şunları söyledi: “Erdoğan bu darbeyi Türkiye’de demokrasinin son kalıntılarını da ortadan kaldırmak için bir fırsat olarak kullandı. İnsanların kanı donmuş durumda. Şimdiye kadar 50.000’i aşkın kişiyi tutukladı. Yurtdışındaki tüm akademisyenlere derhal geri dönün talimatı verdi. Eğer ki ben ABD veya Avrupa’da bulunan bir Türk akademisyen olsaydım geri dönmektense bulunduğum ülkeden sığınma talep etmeyi tercih ederdim.”
Liel’e göre bu darbe Erdoğan’a devrimini hızlandırmak için aradığı kozu verdi.
Rhode açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Erdoğan şu anda yaptığına bundan üç sene evvel başlamıştı. Darbeden evvel binlerce insanı zaten işten çıkarmış, basın-yayın kuruluşlarının kapılarına kilit vurmuş ve kontrol altına almıştı. İnsanlar şimdi tek tek saymaya başladılar, ama bu daha evvel de vardı. On binlerce değil de binlerceydi sadece. Türkiye’nin iyi bir yolda olmadığı kesin.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder