18 Ağustos 2016 Perşembe

H.RHODE: DARBEYİ ERDOĞAN YAPTIRMIŞ OLABİLİR

Darbeleri mazur gören veya gösteren herkesi kınıyor, darbecileri lanetliyoruz


ESKİ PENTAGON YETKİLİSİNE GÖRE DARBEYİ ERDOĞAN YAPTIRMIŞ OLABİLİR
Ariel Ben Solomon (The Jerusalem Post gazetesi Ortadoğu muhabiri ve yazarı)
The Jarusalem Post, 24.7.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Z.T.K. Aşağıdaki darbeyle ilgili görüş veren Harold Rhode’un ABD’nin en önemli Türkiye uzmanı(!) olduğu iddia ediliyor. Şu anda İsrail Ariel Üniversitesinde misafir profesör ve New York merkezli Gatestone Enstitüsünde kıdemli araştırmacı. Geçmişte Pentagon’da Türkiye masası şefi ve siyasi müşavir olarak görev yapmış. Fehmi Koru bir makalesinde hakkında şunu yazmış: “Harold Rhode deyip geçmeyin. Bir ara, Washington’da görev yapan veya Washington’a yolu düşen Türk gazetecilerin en büyük haber kaynağı oydu.”


Uzun yıllar Pentagon’da çalışmış Türkiye uzmanı Harold Rhode, The Jerusalem Post gazetesine pazar günü verdiği röportajda şunları söyledi: Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan bir “megaloman” ve içerideki imajını düzeltmek için 15 Temmuz darbesini üretmiş olabilir.
Rhode’a göre, Rusya ve İsrail’le ilişkileri düzeltmek için onlara boyun eğmek, Türklerin ve Ortadoğu halklarının çoğunun gözünde Erdoğan’ı küçük düşürdü. Bu yüzden Erdoğan, bu sözde darbe teşebbüsüne karşı yapmacık zaferiyle dünyaya hala güçlü olduğunu gösterdi.
Erdoğan’ın kendi şerefini kurtarmak için bu darbeyi tezgahlayıp ardından da bastırması oldukça muhtemel. Bu senaryoya göre Türkler ve Ortadoğulular bunu muhteşem bir zafer olarak göreceklerdi.
Türk kafa yapısına ilişkin Rhode şunları söyledi: “Türkler kendilerini dünyanın ya en önemli ya da en zayıf gücü olarak görmeye meyyaldir ve bu temayül kendi içinde iniş çıkışlar gösterir… Türkiye komplocular diyarıdır; hatta en eğitimli insanlar bile böyledir. Komploculuk, Türkiye’de ve geniş Ortadoğu’da yaygın olan kadercilik zihniyetinin bir parçasıdır. Sünni kaderciliği, her şeyi takdir edenin Allah olduğu ve kulun kaderini değiştirmek için hiçbir şey yapamayacağı inancına dayanır.
Türk kültürü de Avrupa değil, Ortadoğu kültürüne aittir ve dolayısıyla Türk davranış kalıplarını Batılı bir perspektiften anlamaya çalışmak yanlıştır. Ayrıca Osmanlı tarihi de diğer İslami yapılar da hep hükümdarın başta kalabilmek için yaptığı acımasızlıkların örnekleriyle doludur.
Şu anda Ariel Üniversitesinde misafir profesör ve New York merkezli Gatestone Enstitüsünde kıdemli araştırmacı olan Rhode, “İyi de eğer bu darbe bir senaryoysa gerçekler nasıl gizli kalabildi?” sorumuza cevaben şunları söyledi: “Ülke dışındaki Türk dostların dahi bu soruyu tartışmaktan ödleri patlıyor. Mesela Türk hükümeti yurtdışındaki akademisyenlere ülkeye geri dönün çağrısı yaptı.” Rhode, “Onları iyi bir şeyin beklediğini düşünebiliyor musunuz?” diye şakayla karışık bir iğnelemede bulunmayı da ihmal etmedi.
Rhode’a göre, Ortadoğu’da hakikat, her yöne çekilebilir/eğilip bükülebilir bir metadır ve rejimler genelde her ne kanıta ihtiyaçları varsa onu üretiverirler.
Erdoğan’ın ABD’de yaşayan Türk din adamı Fethullah Gülen’in bu komployu planladığı ithamlarına cevaben eski Pentagon yetkilisi, onun çok yaşlı olduğunu ve Pensilvanya’dan böyle bir şeyi yürütebileceğinden şüpheleri olduğunu söyledi ve ekledi: “Amerikalılar Gülen’in Pensilvanya’daki faaliyetlerini yakından takip edebilir ve onun ne yapıp yapmayacağını bilebilir durumda. Bu yüzden sözde darbede onun bir dahli olup olmadığını ortaya çıkaracaklardır.” Rhode’a göre Ankara hükümetinin ortaya attığı söylemden “kötü kokular” geliyor; kanıtlar ölçülüp biçilmeli, çünkü “uydurulmuş olabilir”.
Türk yetkililerin darbe teşebbüsünün ardından nasıl bu denli hızlıca on binlerce memuru ve çalışanı işten çıkarıp tutukladığına ilişkin Rhode, bu akim kalan darbeden evvel listelerin ve planların hazırlanmış olabileceğini söyledi ve ekledi: “Eğer ki zanlılara yönelik operasyon hazırlıkları önceden yapılmamışsa Erdoğan ve şürekâsı bu kadar kısacık bir sürede işleri çekip çeviren entelektüel birer deha demektir. Bu, dünyada başka herhangi bir insan grubunda görülmemiş bir kabiliyet gerektirir.”
Rhode’a göre İslamcı Erdoğan, İslam dünyasını hâkimiyeti altına alma yolunda bir adım olarak Osmanlı hilafetini yeniden kurma arayışında. Sıklıkla tekrarlanan Erdoğan’ın şu sözünü yine hatırlatmak gerekirse “demokrasi istasyona vardığınızda inilecek bir trendir”.
“Amerikan Başkanı Barack Obama, demokratik yolu takip etmekten bahsediyor, ama Türkiye cumhurbaşkanı demokrasiyi hedeflerine ulaşmada bir araç olarak kullanıyor.”

Rhode sözlerini şöyle bağladı: “Birçok araştırmaya göre Türklerin çoğunun kendilerini öncelikle Müslüman, ardından Türk olarak gördüğünü hatırlatmak isterim. Bu da Erdoğan’ın geçtiğimiz seçimlerde ve son darbe teşebbüsünden bu yana nasıl bu denli destek topladığını açıklamaya yardımcı oluyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder