10 Ağustos 2016 Çarşamba

H.BARKEY: TÜRKİYE’Yİ KİMİN KONTROL ETTİĞİ BELLİ DEĞİL

Darbeleri mazur gören veya gösteren herkesi kınıyor, darbecileri lanetliyoruz


CUNTANIN DARBEYE KALKIŞTIĞI TÜRKİYE’Yİ KİMİN KONTROL ETTİĞİ BELLİ DEĞİL

Röprtajı veren: Henri Barkey (Woodrow Wilson Merkezi Ortadoğu Programı direktörü)
NPR, 15.7.2016

Tercümeler: Zahide Tuba Kor

(…) Bu, kazananı olmayan bir darbe teşebbüsü. Ayakta kalan hükümet de dahil herkes kaybetti. Anayasal sürecin gidişatı, Türkiye’nin kendine güveni bağlamında etkileri ve anayasal değişikliklerle daha fazla güç kazanacak olsa da Erdoğan’ın yönetme kabiliyeti cevabı henüz netleşmeyen sorulardan. 
Ordu çok net bir şekilde bundan olumsuz etkilendi. Bundan sonra orduyu nasıl yeniden inşa edecekler? Orduya çok büyük bir zarar vermeden bir temizliği nasıl yürütecekler?
(…)
Bu darbenin otomatik bir sonucu olarak, gerek toplum pahasına gerekse muhalifleri ve aslında herkes pahasına Erdoğan gücünü nasıl artıracak, bu ilginç bir mesele. (…)
Ama ekstra anayasal güçlere kavuşsa dahi cumhurbaşkanının çok daha fazla zayıfladığını söyleyebilirim. Zira kendine güvenen zapt edilemez bir lider imajı artık bitti. Bundan böyle hep tetikte olacaktır. Başkalarına daha az güvenen birine dönüşecektir – ki muhalefete zaten güvenmiyordu. Tahminim Türkiye’de karşılıklı ilişkiler daha da gerginleşecek ve artık ülkeyi konsensüsle yönetemeyecek. Gittikçe daha fazla despotlaşacak.
(…)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder