10 Ağustos 2016 Çarşamba

D.MARANS: ESKİ CIA’CİLERİN DARBECİLERE CNN’DEN ÖĞÜTLERİ


Darbeleri mazur gören veya gösteren herkesi kınıyor, darbecileri lanetliyoruz


ESKİ CIA YETKİLİLERİ TÜRKİYE’DEKİ DARBECİLERE CNN’DEN ÖĞÜT VERDİ

Daniel Marans (Huffington Post muhabiri; daha evvel el-Cezire Amerika’da haber tartışma programı yapımcısıydı)
Huffington Post, 16.7.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Ah nerede o eski güzel günler, CIA’in yabancı demokrasilerde askeri darbelere sürekli yardım ettiği o eski günler...
Türkiye’deki askeri darbe teşebbüsünü tartışmak üzere Cuma akşamı CNN International’a çıkan birçok eski ajan, [darbe sırasında] amatör görünen Türk subaylara birçok imalarda bulundular. Bunlardan en az bir tanesi, [darbeciler] demokratik yollarla seçilmiş hükümeti devirmekte başarısız kaldığı için rahatlamak yerine askerlerin performansından hayal kırıklığına uğramışa benziyordu.
Bunların başında tecrübeli bir eski CIA görevlisi, yazar ve aşikar ki eski bir darbe tertipçisi Robert Bear geliyordu.
Baer CNN spikeri Anderson Cooper’a Türkiye’deki darbe “profesyonelce yapılmadı” dedi ve ekledi: “Ben daha evvel darbelere katıldım. Daha ilk dakikalarda CNN Türk’e baskın yapıp kanalı kapatmalılardı; keza radyo istasyonlarını, sosyal medyayı ve interneti de. Erdoğan’ı bile tutuklamadılar. Bütün bunlara daha en başta dikkat etmelilerdi.”
Baer ayrıca geçtiğimiz aylarda Türk ordusundan subaylarla darbe ihtimalini görüştüğünü de şu sözlerle ifşa etti: “Birkaç ay evvel Türk subaylarla bir darbe spekülasyonu yapıyordum ve bana ‘tabii ki hayır’ dediler. Ve açık ki onlar bu darbe teşebbüsüne katılmadılar, bu da demek oluyor ki darbeye sınırlı bir destek var”.
Baer darbenin başarı ihtimalinin hiç de iç açıcı olmadığını itiraf etti ama yine de galip gelebileceklerini iddia etti.
“Eğer ki Türk ordusu, bu darbeci unsurlar, halkla çatışmak istiyorlarsa bu iç savaş anlamına gelir. Ve şu anda işler o raddeye gelmiş görünmüyor, ama unutmayın ki çıkmamış candan umut kesilmez. Ve tabii ki Türk ordusundakiler de hükümet de emin değiller” diyerek sözlerini tamamladı.
Ulusal Güvenlik Teşkilatı muhbiri Edward Snowden’ın asılmasını savunan eski CIA şeflerinden James Woolsey, akşamın erken saatlerinde CNN’e darbeyle ilgili yaptığı analizde bunun bir taktik başarısızlık olduğunu iddia etti.
Woolsey dedi ki “Tıpkı askeri operasyonlarda olduğu gibi darbelerde de planlar hayata geçirilirken daha ilk aşamada değişime uğrar. Olaylar cereyan ederken taktiklerinizi değiştirecek esneklikte olmalısınız. Öyle görünüyor ki bu darbe tertipçileri bu tür bir esnekliğe sahip değiller.”
Geçen sene Türkiye’de altı ay kaldığını belirten Woolsey, darbenin ABD’nin Türkiye’yle yakın ilişkilerini değiştirmesini gerektirmediğini ima etti. “Bu memnuniyet verici bir durum değil ve işler iyice bozulabilir de; ama en azından olumlu bir yön var sizinle paylaşmak istediğim: Türkiye iş gücüyle zengin ve gelişen bir ülke” diye devam etti.
“Türkiye’ye ve onunla birlikte çalışmaya ihtiyacımız var, keza onun da bizimle çalışmasına ihtiyacımız var” diyerek sözlerini tamamladı. 
Emekli ordu komutanı ve Avrupa’daki NATO birliklerinin eski lideri Wesley Clark ise darbenin taktiklerine ilişkin eleştirileri paylaşmakla birlikte askeri isyanı desteklemediğini açıkça belirtti.
(...)
Eski CIA yetkililerinin Türkiye’deki darbeyle ilgili yorumları bilhassa dikkat çekici; zira Amerikan jeopolitik veya mali çıkarlarını geliştirmek için CIA’in yabancı ülkelerde darbeleri kolaylaştırma konusunda uzunca bir geçmişi var. (...)
(...)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder