10 Ağustos 2016 Çarşamba

S.PLOCKER: TÜRKİYE’YLE UZLAŞININ NEDENİ DOĞALGAZ DEĞİL!

Darbeleri mazur gören veya gösteren herkesi kınıyor, darbecileri lanetliyoruz


SAÇMALAMAYIN, TÜRKİYE’YLE UZLAŞININ NEDENİ DOĞALGAZ DEĞİL!
Sever Plocker (Yedioth Aharonot gaztesi baş editör yardımcısı ve baş ekonomi editörü)
Ynetnews, 7.7.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

İsrail’in Türkiye’yle uzlaşmadaki asıl çıkarı, kazançlı doğalgaz ihracat anlaşmasından ziyade radikallikle mücadelede yakın bir ortak arayışı.
Türkiye İsrail için ticari alanda değerli bir ortak olabilir. (…)
Ancak iki ülke arasındaki uzlaşı anlaşması, ekonomik saiklerle veya enerji konusuna odaklı olarak ortaya çıkmadı. (…)
(…) Doğrusu, ekonomi, ani politika değişiminden afallayan halka anlaşmayı pazarlamada bir bahane olarak kullanıldı (…)
(…)
En iyi senaryoya göre İsrail, doğalgazını Türkiye’ye sekiz sene içinde satabilir hale gelecek ve bundan yıllık 1,2 milyar dolarlık bir gelir elde edecek. Bu zamana kadar İsrail’in normal ihracatının 120 milyar dolara ulaşması bekleniyor, yani Türkiye’yle muhtemel bir anlaşmanın tam 100 katı değerinde.
(…)
İsrail devleti Türkiye’ye 20 milyar doları aşkın bir tazminat ödemeyi ve muğlak bir dille özür dilemeyi kabul etti. Zira İsrail yönetimi de Mayıs 2010’da İsrail ordusunun Mavi Marmara’ya el koymasının bir hata olduğunun bilincinde. (…)
(…)
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan da kendi tarihi hatasını anladı. Ortaya çıktı ki gerçek düşman İsrail değil, radikal İslam. İsrail’le barışmak ve radikalizme karşı gizli ve aleni güç birliği yapmak Türkiye’nin çok net bir şekilde çıkarına. Eğer Erdoğan, iç siyasetini de geçmişte zulme uğrayan laik ulusalcılarla uzlaşacak şekilde değiştirmeye başlarsa hiç şaşırmam.
İsrail ancak kalkınmakta olan 80 milyonluk Müslüman bir ülke olan komşu Türkiye’yle olumlu ilişkiler kurarsa bundan kazançlı çıkar. Uzlaşı anlaşmasını başka herhangi bir iddiayla meşrulaştırmaya çalışmaya hiç gerek yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder