10 Ağustos 2016 Çarşamba

D.PIPES: DARBE GİRİŞİMİNİ NİÇİN DESTEKLEDİM

Darbeleri mazur gören veya gösteren herkesi kınıyor, darbecileri lanetliyoruz


TÜRKİYE’DEKİ DARBE GİRİŞİMİNİ NİÇİN DESTEKLEDİM

Daniel Pipes (Middle East Forum direktörü, National Review ve The Jerusalem Post’un ödüllü köşe yazarı)
The National Review, 17.7.2016

Tercümeler: Zahide Tuba Kor

[Z.T.K. Pipes, yazsının başında Türkiye’deki dört siyasi parti ve hatta Gülen bile darbeyi kınamışken kendisinin desteklemesi karşısında kendini biraz yalnızlaşmış hissederek bu yazıyı kaleme aldığını belirtiyor!]
Pipes, darbe sırasında şu tweeti atmış: “Erdoğan Türkiye’deki son seçimi çaldı ve ülkesini despotça yönetiyor. Askeri bir darbeyle devrilmeyi çoktan hak etti. Umarım darbe başarılı olur”.
(…)
Askeri müdahale geçmişte Türkiye’de hep işe yaradı, hatta Türkiye askeri darbelerin en olumlu sonuçlar doğurduğu ülkedir.
(…)
Şimdi Türkiye askeri bir yeniden ayarlama döneminden faydalanacak; kendi partisinden Abdullah Gül veya Ali Babacan gibi daha makul kişilerle yer değiştirme şeklinde dahi olsa Erdoğan’ın giderek haydutlaşan yönetimine bir son verilecektir.
 1997 darbesinin baş aktörlerinden Çevik Bir şu unutulmaz cümleleri sarf etmişti: “Türkiye’de İslam ve demokrasinin evliliği sözkonusudur... Bu evlilikten doğan çocuk da laikliktir. Zaman zaman bu çocuk hastalanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri bu çocuğu şifaya kavuşturan doktordur.” Şu anda çocuk çok hasta ve bir doktora ihtiyacı var. Maalesef ki bu defa doktor durduruldu. Şimdi bu hastalık nasıl kötü bir şekilde yayılacak varın siz düşünün.

Geçmişteki yol her ne kadar zorlu olsa da gelecek çok daha yürek burkucu görünüyor. Tahminlerimi güncelleyerek diyorum ki Erdoğan’ın asıl yıkımının dış politikada olması muhtemeldir. İç siyasette işe yarayan mücadeleciliği uluslararası ilişkilerde de uygularken kendi iyiliği için aşırı saldırganlaştığında muhtemelen kendi sonunu da getirmiş olacaktır. Ağır bir bedel ödedikten sonra Türkiye nihayet kendi megalomanından kurtulacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder