10 Ağustos 2016 Çarşamba

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİNİN DARBEDEKİ ROLÜ


Darbeleri mazur gören veya gösteren herkesi kınıyor, darbecileri lanetliyoruz


BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİNİN DARBEDEKİ ROLÜYLE İLGİLİ 3 YAZI

İÇİNDEKİLER

ARAP İSTİHBARAT KAYNAĞI: TÜRKİYE DARBE TEŞEBBÜSÜNÜN ARKASINDA BAE İLE MISIR’IN OLDUĞUNA KÂNİ 
Aaron Klein (Breitbart’ın Kudüs büro şefi ve kıdemli araştırmacı gazeteci; New York Times’ın en çok satan yazarlarından biri ve “Aaron Klein Investigative Radio” programı yapımcısı) & Ali Waked (Breitbart yazan Filistinli gazeteci)

BAE TÜRKİYE’DEKİ DARBE TEŞEBBÜSÜNÜN ARKASINDA MI?
Veterans Today

MUHBİR, SUUDİ VELİAHT PRENSİNİN TÜRKİYE’DEKİ DARBEDE OYNADIĞI ROLÜ İFŞA ETTİ
Fars News Agency

Tercüme: Zahide Tuba Kor


ARAP İSTİHBARAT KAYNAĞI: TÜRKİYE DARBE TEŞEBBÜSÜNÜN ARKASINDA BAE İLE MISIR’IN OLDUĞUNA KÂNİ

Aaron Klein (Breitbart’ın Kudüs büro şefi ve kıdemli araştırmacı gazeteci; New York Times’ın en çok satan yazarlarından biri ve “Aaron Klein Investigative Radio” programı yapımcısı) & Ali Waked (Breitbart yazan Filistinli gazeteci)
Breitbart Jarusalem, 17.7.2016

Bir Arap istihbarat kaynağının Breitbart Jarusalem’e yaptığı açıklamaya göre Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı başarısız darbe teşebbüsüne Arap ülkelerinin karıştığına ikna olmuş durumda.
Kaynağa göre Ankara, Müslüman Kardeşler’in en iflah olmaz düşmanları olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’ın Müslüman Kardeşler’in en güçlü müttefiki ve destekçisi Erdoğan rejiminin altını oymaya çalıştığına inanıyor.
Ortadoğu’daki Türk büyükelçilikleri ve istihbarat ajanları, bu ülkelerin istihbarat teşkilatlarının darbe teşebbüsündeki rollerine dair en ufak bir kanıtı dahi toparlamaya çalışıyorlar.
Türkiye, (...) Gülen’in darbeden önceki hafta planlara son halini vermek için BAE’ye gidip gitmediğini de araştırıyor.
(...)
Eğer ki Gülen gerçekten BAE’yi ziyaret ettiyse suçun işlendiğinin açık kanıtını elde etmiş olacaklar. Ayrıca Filistin Yönetimi’nin eski üst düzey isimlerinden ve hâlihazırda BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed’in yakın danışmanı ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin müttefiki olan Muhammed Dahlan’ın oynadığı rolü de araştırıyorlar. Türkiye, Dahlan’ı Müslüman Kardeşler karşıtı uluslararası ağın tam merkezinde görüyor.
Arap kaynağa göre, suçlamaların henüz tam kanıtlarına ulaşılmamış olmakla birlikte “Türkiye eğer ki herhangi bir şekilde bu darbe tezgahında BAE veya Mısır’ın parmağını görürse kesinlikle boş durmayacaktır.”
Basında çıkan haberlere göre Mısır, Türkiye’deki darbe teşebbüsünü kınayan bir BM Güvenlik Konseyi kararını engelledi (...). Ancak Mısır Erdoğan yanlısı böyle bir kararı engellediğini inkar etti.
(...)


BAE TÜRKİYE’DEKİ DARBE TEŞEBBÜSÜNÜN ARKASINDA MI?
Veterans Today, 23.7.2016

El-Cezire haber kanalı BAE Dışişleri Bakanını Türkiye’deki darbe teşebbüsünü desteklemekle suçladı. El-Cezire genel müdürü Yaser Abuhilala, BAE Dışişleri Bakanına çok sert bir tepki gösterdi: “Eğer ki genç bir adam haddi aşarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Saygıdeğer Şeyh Karadavi’ye hakaret ediyor ve ardından yorumlarını siliyorsa bu onun korkaklığının ispatıdır.”
Bu tepki, BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed en-Nahyan’ın salı günü attığı tweetleri sosyal medyadan yükselen eleştiri dalgası üzerine silmesine bir cevaptı.
Twitter hesabında Bin Zayed şöyle yazmıştı: “Eğer ki radikal bir terörist çıkıp da darbeye karşı duranlara desteğini ilan ediyorsa bu demektir ki darbe doğru yerdedir ve devlet adamlarının tamamı teröristtir!”
“Ancak Türkiye’deki siyasi gelişmelerin niteliği bilinmiyor: bir darbe mi, bir devrim mi, yoksa Erdoğan tarafından oynanan bir tiyatro mu”
(…)


MUHBİR, SUUDİ VELİAHT PRENSİNİN TÜRKİYE’DEKİ DARBEDE OYNADIĞI ROLÜ İFŞA ETTİ
Fars News Agency, 21.7.2016 

Suudi kraliyet ailesinin bir üyesi veyahut kraliyet ailesiyle yakın bağlantıları olan Suudi muhbir Müctehid [Z.T.K. Bu kişinin veya twitter hesabının Türkiye’deki Fuat Avni’nin Suudi versiyonu olma ihtimali yüksek], Suudi Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman’ın Türkiye’deki askeri darbede tahmin edilenden çok daha büyük bir rol oynadığını ifşa etti.
Müctehid’in twitter hesabına göre, Bin Salman, darbenin taşlarını döşemek için MBC ve el-Arabiya haber kanallarının kontrolünü ele alıp el-Arabiya ile Skynews Arapça arasında ortak bir medya operasyon odası kurdu.
Bin Zayed, (…) Pensilvanya’daki muhalif lider Fethullah Gülen’le bağlantıları olduğu, Erdoğan yönetimini devirmek için onunla işbirliği yaptığı ve darbenin kesinlikle başarılı olacağı konusunda Bin Selman’ı ikna etti.
Müctehid’e göre Gülen, darbeyi sahneye koymak için BAE’den 200 milyon dolar aldı.
Pazartesi günü Müctehid, Riyad ve Abu Dabi’deki üst düzey yetkililerin Türkiye’deki darbeyle ilgili çok önceden haberdar olduklarını yazdı.
Yine BAE liderlerinin darbede rol oynadıklarını ve Türk istihbaratının bunu açığa çıkardığını belirtip BAE’li yetkililerin Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a eli kulağında olan darbeyle ilgili haber verdiklerini de ekledi.
(…)
Müctehid’e göre, Türk istihbaratı bin Salman ile bin Zayed arasında bazı olumsuz işbirliği konusunda bilgi aldı; ama Suudiler, Riyad’ın aldığı önlemlerden müsterih olması için AKP’yi ikna etmeyi başardı.
Yine Müctehid’e göre,  bin Salman darbede BAE’nin rolünü gizlemesi için Türkleri iknaya çalışıyor ve bunun için karşılığında büyük bir para bile vaat etti.

(…)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder