11 Temmuz 2016 Pazartesi

STRATFOR: İZOLASYON ÇİN İLE İSRAİL’İ NASIL BİR ARAYA GETİRİYOR?



İZOLASYON ÇİN İLE İSRAİL’İ NASIL BİR ARAYA GETİRİYOR?

Stratfor, 18.5.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(…)
Çin ile İsrail arasındaki Serbest Ticaret Bölgesi, İsrail’in Çin’den makine ve elektronik gibi ucuz tüketim malları ithal etmesine ve Çin’in de İsrail’den yüksek kaliteli ürünler satın almasına imkan verecektir. (…) Bu minvalde iki ülke ticaretinin 2015’e kıyasla bu sene %30 artması bekleniyor. (…)

Çin aynı zamanda İsrail’in su teknolojisinden da faydalanmak istiyor. (…)
(…)

Serbest Ticaret Bölgesi anlaşması, iktisadi faydaları olduğu kadar, İsrail için siyasi ilişkilerini çeşitlendirme anlamı da taşıyor. Batı siyaseten İsrail’den uzaklaşmaya başladı ve İsrail işgaline karşı barışçıl bir mücadele yöntemi olarak iktisadi alanda harekete geçme çağrısı yapan Boykot-Tecrit-Yaptırım (BDS) Hareketi Avrupa’da giderek yaygınlaşıyor. İsrail ayrıca ABD’ye bel bağlamaktan uzaklaşma ve başka ortaklarla daha yakın çalışma arayışında. Bu süreç çoktandır işliyor: Geçen sene iki Çin şirketi Aşdod’da bir liman inşası ihalesini kazandı ve Hayfa’daki diğer bir limanı da işletiyor.

Benzer bir motivasyon Çin’de de var. Güney Çin Denizi’ne odaklanan Pekin, ABD’nin bölgedeki Çin yayılmasını fiziksel olarak çevrelemeye çalıştığını görüyor. Çin’in deniz yoluyla işleyen ticaretinin limanlarına ulaşana kadar ABD’nin güvenliğini sağladığı Malaka Boğazı gibi dar geçitlerden geçmesi gerekiyor. Çin’in çevrelemeye karşı koyma çabasının bir yönü, ABD’ye siyasi baskı uygulamasına yardımcı olabilecek ülkeler için kendisini vazgeçilmez [bir müttefik] haline getirmek. Çin ayrıca Tayvan, Güney Kore ve Asya’daki diğer Amerikan müttefiklerinin elektronik ve ileri teknoloji ürünü arz zincirine hâkim hale gelmesinden endişeli. Ticaret engellerini kaldırmak ve İsrail ileri teknoloji ürünleri ithalatını artırmak, bu ülkelerin Çin üzerindeki etkisini yavaş yavaş azaltacaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder