11 Temmuz 2016 Pazartesi

P.BENSON: ORTADOĞU’NUN GELECEĞİ



ORTADOĞU’NUN GELECEĞİ

Pam Benson (The Cipher Brief sorumlu yazı işleri müdürü)
The Cipher Brief, 25.2.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(…)
Brookings Enstitüsünde kıdemli araştırmacı olan Ortadoğu uzmanı Kenneth Pollack, Suriye meselesine çözüm bulmaya çalışan Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry’ye itibar ediyor ve diyor ki Kerry, “bir çivi arayan bir çekiç” misali, askeri bir bileşeni olmayan bir diplomatik çözüm arayışında. Pollack’a göre, eğer Obama yönetimi bizzat kendisinin Eylül 2014’te açıkladığı ama kısa süre sonra vazgeçtiği, Suriye’de muhalefetin toprak ele geçirip orada tutunmasını sağlayacak 15.000 kişilik bir ılımlı muhalefet gücü inşa etme planını uygulasaydı bu, Suriye’de tarafların üzerinde uzlaştığı bir anlaşmaya Rusları razı etmek için ABD’nin eline bir koz verecekti. Ama bu, şimdiye kadar gerçekleşmedi.

Peki, acaba günün sonunda mevcut krize çözüm, Ortadoğu’da bazı sınırların yeniden çizimini de içerecek mi? Pollack mevcut gidişatın bu yönde olduğuna inanıyor ve diyor ki, “Önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde en azından bağımsız bir Irak Kürdistan’ı görme ihtimalimiz oldukça yüksek. Ancak bu Kürdistan’a İran, Suriye ve Türkiye’den parçalar ekleneceğinden şüpheli. “Türkler ve İranlılar buna karşı çok çetin bir mücadele vereceklerdir.” Ama öte yandan Irak Kürdistan’ının da Irak’ın bir parçası olarak kalabileceği, bununla birlikte mevcut özerkliğini çok daha fazla artıracağını düşünüyor.


Suriye’de Alevilerin ve diğer azınlıkların batıda bağımsız bir devlet kurabileceğini, doğuda da Sünni çoğunluklu alanlarda ayrı bir devlet olabileceğini düşünüyor. Ama statüko da devam edebilir. Pollack, 36 yıl süren Peru ve 37 yıl süren Afgan iç savaşına dikkat çekerek diyor ki “İç savaşların onlarca yıl sürmesi gibi kötü bir alışkanlık vardır”. Bu da hiç de ümit verici bir gelecek değil.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder