11 Temmuz 2016 Pazartesi

ARAP SOSYAL MEDYASINDA DAVUTOĞLU’NUN İSTİFASI


FACEBOOK VE TWİTTER’DA DAVUTOĞLU’NUN İSTİFASI: ONUR VE NEZİHLİK ÖRNEĞİ

Müfekkiratu’l-İslam, 5.5.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Onlarca Arap siyasetçi ve düşünür sosyal medyada (...) istifasını açıklayan Türkiye Başbakanı Davutoğlu’nu övdü.
” #داود_أوغلو” hashtag’i twitter ve facebook hesaplarında hızla yayıldı. Birçok aktivist, şahsi hesaplarında veda konuşmasıyla başbakanın cevherinin ortaya çıktığına işaret ettiler; onlarcası, ülke menfaatlerini şahsi menfaatlerinin üstüne çıkaran konuşmadan yaptıkları alıntılarla, duruşunun ne denli sağlam olduğuna ve Türkiye’ye ve partisine hizmeti sürdürmekteki kararlılığının samimiyetine dikkat çektiler.
Suriyeli İslam âlimi Abdülkerim Bekar twitter hesabında: “Davutoğlu yüksek kalitede bir stratejist olduğunu gösterdi; başbakanlığı, onuruyla ve vefayla, yüksek bir ahlaki dereceyle bıraktı”
Filistinli gazeteci İzzeddin İbrahim facebook hesabında: “Davutoğlu’nun veda konuşması, hem bir onur ve nezihlik hem de genel menfaatleri kendi menfaatleri üzerine çıkarma ve dostluğu koruma örneği; kendisine yönelik büyük sempatiye rağmen şahsiyetini öne çıkarmadı bile.” 
Arap düşünürlerden Muhammed Muhtar el-Şankıti: “Erdoğan karizmatik bir kişi ve usta bir lider; Davutoğlu da büyük bir stratejik düşünür. Temennim, hem Türkiye’nin hem de tüm İslam ümmetini menfaatleri için birlikte yürümeleri.”
Veda konuşması hakkında muhalif Suriye Koalisyonu üyesi Muhammed el-Sermini: “Mücrim Esed koltuğunda kalmak için Suriyelileri katleder ve göç ettirirken ve ülkeyi yerle bir ederken, mevcut başbakan gibi bir lidere sahip olması Türkiye için yeterince büyük bir gurur kaynağı”
Suudi siyasetçi Ahmed bin Said ise başbakanın konuşmasını “tarihi bir konuşma” olarak niteledi ve Davutoğlu’nun “uzlaşmacı” konuşmasıyla bütünleşmiş görünen partisinin saflarından geri çekildiğine ve İslami liderliğiyle Türkiye’nin sunduğu demokrasinin bir başka dersi olduğuna işaret etti.


TÜRKİYE BAŞBAKANI’NIN SÜRPRİZ İSTİFASININ ARDINDAKİ SEBEPLER NELER?

İslam el-Yevm, 5.5.2016

(…)
Minha el-Habil (Suudi yazar ve İstanbul’daki Doğu İslam Araştırmaları Merkezi başkanı) twitter hesabına şunları yazdı:
(…)
Başbakanın değişimi, iktidar partisinin kendi iç değişim mekanizması dahilinde demokratik bir şekilde yaşandı. Ve modern Türkiye’nin tarihî lideri Davutoğlu, konumunu partinin birliğinden yana belirledi.
Bugün Davutoğlu’nun istifa kararı ve erken seçime gidilmesi, bunun mutlaka AK Parti’nin menfaatine veya Türkiye’nin istikrarına olduğu anlamına gelmez; ama nihayetinde olan biten demokrasinin kuralları içinde.
Davutoğlu: “Kimse benden cumhurbaşkanımız aleyhine tek söz duymadı, duymayacak;  onun onuru benim onurumdur.” Bu, soylu bir beyefendinin sözleridir.
Davutoğlu muhteşem bir şahsiyettir; istifası hem AK Parti hem de Türkiye için bir kayıptır. Partisinin son seçimlerdeki başarısı büyük ölçüde onun başarısıdır. Erdoğan’ın inatçılığı doğru değildir.

Aktivist Ahmet el-Cisr şu yorumu yaptı: Davutoğlu bu son konuşmasıyla teyakkuz halindeki tüm gözlemcileri/fırsat kollayanları hayal kırıklığına uğrattı; ancak ve ancak büyük ve ulu insanların anlayıp amel edebileceği mefhumları güçlendirdi.
Yazar İsmail Yaşa dedi ki “Davutoğlu’nun konuşmasının AK Parti içinde bir kriz ve bölünme bekleyen herkesi hayal kırıklığına uğratacağı kanaatindeyim.”

Gazeteci Husam Yahya, “Davutoğlu son konuşmasıyla hem kendi ilkelerini hem de vatanının ve halkının ilkelerini bulunduğu makamın ve şahsi menfaatlerinin üstüne koyan saygıdeğer bir siyasetçi örneği oldu. Sayın Profesör, sana müteşekkiriz!”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder