5 Haziran 2016 Pazar

M.PEROSINO - NATO RUSYA’YLA SAVAŞA HAZIRLANIYOR



NATO, RUSYA’YLA SAVAŞ KAÇINILMAZMIŞÇASINA HAZIRLIK YAPIYOR

Monica Perosino (İskandinavya, Doğu Avrupa ve Baltık ülkeleri uzmanı Foreign Affairs muhabiri)
World Crunch, 26.5.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor


Baltık ülkeleri, İskandinavya ve Doğu Avrupa boyunca soru artık “Acaba Rusya’yla bir savaş olur mu?” değil, “Ne zaman olur?”.

Ukrayna’ya iki sene evvelki müdahalesinden bu yana Moskova, komşularını kışkırtıp gerilimi yükseltme noktasında hiçbir fırsatı kaçırmadı. NATO’nun hava sahasını mütemadiyen ihlal ediyor ve batı sınırına asker yığıyor. Rusya ayrıca bilgisayar korsanlığı, propaganda ve dezenformasyon faaliyetlerini yoğunlaştırarak siber savaş seferberliğini iyice derinleştirdi. Öyle ki sadece geçen sene Estonya’ya yönelik bu tür saldırılar %200 arttı.

Polonya’nın batısındaki Szczecin NATO üssünde Kuzeydoğu Çok-Uluslu Kolordusu’ndan üst düzey bir yetkili “Biz savaştayız, hem de hibrid bir savaştayız, yani silahların konuşmasından evvelki son adımdayız” diyor.

2014’te Galler’de yapılan NATO zirvesinden sonra ittifak, tepki süreleri arasındaki devasa uçurumu kapatmaya başladı; zira Rusya anında bir saldırı başlatma kabiliyetine sahipken NATO birliklerinin seferber edilmesi için 30 gün gerekliydi. Bu senenin şubat ayında RAND Corporation’ın yayınladığı bir raporda Moskova’nın Baltık devletleri olan Estonya, Letonya ve Litvanya’yı sadece 60 saatte işgal edebileceği bilgisine yer vermesi NATO yetkililerini teyakkuza geçirdi.

İttifak Rusya’dan gelen yeni tehdidin ne denli acil olduğunu daha yeni kavrayabildi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, kuzey şehri Redzikowo’da inşa edilen bir Amerikan füze savunma üssünün resmi açılış törenini yaptı; diğer bir üssün inşası ise Romanya’nın güneyindeki Deveselu’da devam ediyor.

Bu yıl Varşova’da yapılacak NATO zirvesine iki aydan az bir süre kala Polonya Savunma Bakanı Antoni Macierewicz, ittifakın dikkatini Rus sınırına çekmek için açıkça manevra yapıyor. Ona göre, Polonya ile Baltık ülkeleri arasında kalmış bir Rus toprağı olan Kaliningrad’da İskender tipi balistik füzelerin varlığı bir tesadüf değil: “Moskova Litvanya’yı saniyeler içinde yok edebilir, ama aynı zamanda Berlin’i de vurabilir.”

Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski kısa süre evvel bunu açık açık diler getirdi: “Çeçenistan, Gürcistan ve Ukrayna’da neler olup bittiğini gördük. Daha neyi bekliyoruz ki?”

Polonya askeri üssündeki bir uzmana göre, İskender füzelerinin teşkil ettiği tehdit iki türlü: “Bunlar kısa menzilli füzeler olduğundan havada engellenmesi oldukça zor; ama öte yandan Avrupa’nın yarısı bu füzelerin menzili içinde.”

Doğu Avrupa ülkelerinin NATO’dan birliklerini kalıcı olarak Rus sınırında konuşlandırmasını istemesi zaten Moskova’yla bozuk olan ilişkileri daha da kötüleştirecek. Macierewicz ve bölgedeki diğer mevkidaşları ise böyle bir adımın Rus saldırılarını caydırabileceği kanaatinde.

Moskova’ya karşı koymak
İttifak, muhtemel bir Rus işgaline karşı belirli bir komuta zinciri ve hızlı tepki süresiyle bir savunma mimarisi oluşturmaya çalışıyor.

Polonya’da NATO karargâhlarının taktik komutanı dedi ki “NATO ve üye devletler askeri tatbikatların ve hava devriye misyonlarının sayısını artırıyor; ama bir saldırı anında asıl önemli olan husus tepki süresidir. Ukrayna’dan evvel tepki süremiz 30 gündü ama artık 48 saat; daha hızlı tepki vermek ve herhangi bir saldırıyı caydırmak için yeni kuvvet entegre üniteleri kurduk.”

Eğer Rus birlikleri bugün sınırı geçse 900 NATO askeri ve 400 tank iki gün içinde hemen konuşlanacak ve iki hafta içinde 5600 asker daha bunlara katılacak.

Aynı kaynak diyor ki “Ben daha önce hiç bu denli Rus askeri tatbikatını ve kışkırtmasını aynı anda görmedim. Bütün bular bizim hazırlıklarımızı test etme amacı taşıyor. Bu, bölme ve istikrarsızlaştırma amacına matuf konvansiyonel olmayan bir savaş; bizim misyonumuzsa Rus lider Putin’e mukabeleye hazır olduğumuzu göstermek ve bunu yapıyoruz da.”

Lask’taki Polonya Hava Kuvvetleri üssünde pilotlar, sınırı ihlal ederek Polonya hava sahasında uçan Rus pilotlarla sık sık temas ediyorlar. Polonyalı pilotlardan biri “İki hafta içinde tam 18 yakın temas oldu. Sonuncusu bir Sukhoi Su-27 uçağıydı. Rus pilot kokpitten bana gülümsedi ve uçağının kaç bomba taşıdığını göstermeye çalıştı. Gerçekten uçakta çok bomba vardı” dedi.

Rusya ile Batı arasındaki yeni hibrid savaş, sadece gökyüzünde değil, daha birçok cephede yaşanıyor. Kuzeydeki Polonya şehri Bydgoszcz’deki Müşterek Kuvvet Eğitim Merkezinde 20 ülkeden asker, (…) savaş simülasyonu kullanarak eğitim alıyor.

Merkezdeki bir yetkili “Bu, propaganda ve kamuoyunun manipülasyonuyla yürütülen hibrid bir savaş; bu bir siber ve enformasyon savaşı” diyor ve ekliyor: “Moskova’nın stratejisi, Avrupa’da etnik Rusların içine sızıp onları manipüle ederek ve ayrıca AB ve NATO’nun birliğini ve etkinliğini sorgulatmak için kargaşa tohumları ekerek NATO’yu sürekli provokasyonlarla bölmek.”

Polonya ve Doğu Avrupa’daki NATO üslerinde askerler ve yetkililer siber savaş ve karşı propaganda sanatında eğitiliyor.


Merkezden bir yetkili diyor ki “Hibrid savaş, sadece Kırım’da ortaya çıkan küçük yeşil adamlardan ibaret değil, aynı zamanda sahte Facebook hesapları ve uyduruk online gazeteler de devrede; bunların yaydıkları (sahte) içerikler daha sonra itibarlı medya organlarında da yayınlanıyor. Ve hibrid bir savaşta kelimeler son derece tehlikeli olabilir.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder