5 Haziran 2016 Pazar

J.RUBIN - KERRY SURİYE GÖRÜŞMELERİNİ ANLAMIYOR


KERRY SURİYE GÖRÜŞMELERİNDEN İŞ ÇIKMAYACAĞINI GÖREMEYEN TEK KİŞİ

Jennifer Rubin (Amerikan muhafazakar görüşüne ve Cumhuriyetçi Parti’ye yakın Washington Post blog yazarı)
Washington Post, 4.2.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Suriye’nin geleceğine ilişkin görüşmeler durdu. (…)
Ne bekliyordu ki? ABD’nin Türkiye’deki eski büyükelçisi Eric Edelman “Maalesef bu tamamen tahmin edilen bir sonuçtu” diyor ve ekliyor: “Tüm kozları Rusya ve İran’a teslim ederek Obama yönetimi fiilen bu sonucu garantiledi. Bir dışişleri bakanının bu kadar uzun bir süre ve bu kadar yoğun bir emek sarf edip de karşılığını bu denli az görmesi nadirdir.” Ve nadiren bir dışişleri bakanı kaba güç ile diplomasi arasındaki bağı bu denli az bilir.

Kerry, ister Ukrayna ister Suriye isterse İran olsun müzakerelerle ilgili temel gerçeklikleri hiçbir zaman idrak edememiş gibi görünüyor. Hedefine kilitlenmiş düşmanlarla muhatap olurken hiç kimse, askeri avantajları veya askeri güç kullanma tehdidini bir kenara bırakıp da hedeflerine müzakere masasında ulaşmayı bekleyemez. (…)

Suriye müzakerelerine gelince, Demokrasileri Savunma Vakfından Jonathan Schanzer bana dedi ki “Kürt temsiline ilişkin didişme [müzakerelerin başarısızlığa uğrayacağının] bir göstergesiydi. Ama aynı şekilde İran’ın ve Suriye rejiminin pozisyonunu üstü örtülü ve aşırı bir şekilde meşrulaştırmak da. Ama tabuta çakılan çivi, Amerikan stratejisinin ve ahlaki netliğinin/berraklığının olmamasıydı. Savaş alanında hem Esed’i hem de IŞİD’i temizlemeye dönük net bir plan olmaksızın Suriye’yi yumuşak bir inişe geçirmenin [yani çatışmayı azaltmanın] makul bir yolu yok.”

Amerikan yönetimi sürekli Rusya’nın Suriye’deki rolünü yanlış anlamakta ve hafife almakta. (…)
(…)
Uzmanlara ve yetkililere göre Rus hükümeti, bu kazançları, ülkenin bütçesinden nispeten düşük bir maliyetle, çok az can kaybıyla ve çok büyük ölçüde destek veren bir kamuoyuyla elde ettiğine inanıyor.

Rus müdahalesi, Obama yönetiminin savaşın müzakereler yoluyla sonlandırılması yaklaşımını alaşağı etti. (…)
(…) Rusya müttefiklerinin arkasında dururken, biz bunu yapmadığımız gibi bir de ortak düşmanlarımızı (Esed, İran, Putin) güçlendirecek şekilde davrandık. Bu onların nasıl kazanıp bizim kaybettiğimizi ortaya koyuyor:

“Putin Ortadoğu’da jeopolitik satrancı oynayabildi, çünkü bunun pek de bir maliyeti yoktu” diyor Moskova’dan bağımsız bir siyasal analist olan Konstantin von Eggert. “Suriye’deki çatışmaya girmek, Putin’e ABD’nin rejim değiştirme politikasına karşı mücadele etme imkan sağladı, askeri gücünü göstererek bölgedeki müttefiklerine Moskova’nın sadık/vefakar bir ortak olduğu güvencesini verdi” diye de ekliyor.

Unutmamalıyız ki jeopolitik yenilginin yanı sıra Amerikan yönetimi, [Suriye’de] -boyutunu ancak Ruanda [soykırımı]nın geçebileceği- devasa bir insani felakete de başkanlık etti/seyirci kaldı. (…) Washington Post’un başyazısında da belirtildiği üzere:
Bütün bunlar yaşanırken Sayın Kerry ve Obama yönetiminin ürettiği tek karşılık, retorik [yani sadece etkili konuşmalar yapıyorlar]. (…)


Amerikan sorumsuzluğunun/amaçsızlığının maliyeti oldukça yüksek ve barış, istikrar ve insan hakları için Amerikan gücünün araçlarını kullanmaktan tamamen aciz bir yönetimin geriye kalan günlerinde bu maliyet sadece daha da fazla artacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder