5 Haziran 2016 Pazar

A.OPPENHEIMER - VENEZÜELLA ‘ÇÖKMEK’ ÜZERE


VENEZÜELLA TAMAMEN ‘ÇÖKMEK’ ÜZERE

Andrés Oppenheimer (The Miami Herald editörü ve dış politika yazarı)
Miami Herald, 20.4.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Son IMF raporuna göre Venezüella’da enflasyon bu yılın sonunda %720’yle dünyada rekor seviyeye ulaşacak. (…)

IMF’nin Batı Yarımküre departmanının başkan yardımcısı Robert K. Rennhack, kendisiyle yaptığım mülakatta, Venezüella’nın –ekonominin tam bir kaosa gireceği aşama olan– hiper-enflasyon yolunda ilerlediğini ve eğer ki mevcut iktisadi politikalarda herhangi bir değişim olmazsa bunun 12 ila 18 ay içinde “iktisadi sistemin tamamen çöküşü”ne yol açabileceğini söyledi.

Rennhack, 2015’te muhtemelen Venezüella’nın hiper-enflasyon rotasına girdiğine ve enflasyonun 2017’de %2200’e ulaşacağına ve bir yıl içinde de çok büyük bir hızla balon gibi şişerek %13000’e kadar çıkabileceğine dikkat çekti.

(…) Yakın geçmişte hiçbir Latin Amerika hükümeti hiper-enflasyon krizinden çıkıp da ayakta kalamadı. Beş haneli enflasyona ulaşıldığında hükümetler ya dramatik bir siyasi U dönüşü yapar ya da devrilir.
(…)
Mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun görev süresi 2019’da sona erecek (…)
Birçok Venezüellalı ülkenin 12 ila 18 aydan çok daha evvel patlayacağına inanıyor. Fiyatlar günbegün yükseliyor, süpermarketlerin rafları boş, elektrik kesintileri o denli arttı ki Maduro nisan ve mayıs aylarında her cumayı elektrik tasarrufu için tatil günü ilan etti, suç istatistikleri birdenbire fırladı.

Venezüella para birimi bolivar giderek değersizleşiyor, öyle ki hırsızlar bile onu çalmaya tenezzül etmiyor. (…)

Maduro’nun 2013’teki şaibeli seçimlerle başa geçmesinden bu yana ülke ekonomisi yıllık %5’lik büyümeden 2016’da %8 küçülmeye doğru gitti. En önemlisi, aynı dönemde fakirlik %23’ten %73’e tırmandı (…).
(…)
Büyük bir ihtimalle ülkede ya askeri bir darbe yaşanacak ya da bölgesel bir diplomatik atakla muhaliflerin kontrolündeki Milli Meclisten geçen kanunlara riayet etmesi için Maduro’ya baskı yapılacak.

(…) Petrol fiyatlarının çöküşüyle birlikte Venezüella’nın petro-diplomasisi bölgedeki etkisini kaybetti ve Latin Amerika’nın siyasi haritası da yolsuzluğa batmış sosyalist modelden uzaklaşarak hızla değişiyor

(…)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder