15 Mart 2016 Salı

ZVİ BAR'EL - İRAN BÜYÜK GÜÇ OLMA YOLUNDA, İSRAİL KÜÇÜK AYRINTILARLA




İRAN DAHA BÜYÜK BİR GÜÇ OLMA YOLUNDAYKEN, İSRAİL KÜÇÜK AYRINTILARA TERK EDİLDİ
Zvi Bar'el (İsrailli dış politika yazarı)
Haaretz, 15.7.2015
Tercüme: Zahide Tuba Kor

[Z.T.K. Yazar ilk paragrafta İran’ın güç unsurlarını sıralamış, ardından aynı unsurları İsrail’le karşılaştırıyor:]

(…)
Yaklaşık 1500 km ötede öyle bir ülke var ki farklı şartlar altında ikiz ülke ittifakı imzalayabilirler. İsrail, -tıpkı İran gibi- tepeden tırnağa silahlı; -yabancı kaynaklara göre- nükleer bombalara sahip; yüksek teknoloji uzmanları, ele avuca sığmaz sineması ve mükemmel plastik cerrahisi var. İsrail’de de liberaller etki bırakmaksızın siyasi alanın duvarlarında kayıyor ve ülke değerlerden, ahlaktan ve dinden en ufak bir sapmaya karşı gözlerini dört açan ayetullahlarla dolu.
İran kendisini dünyadan ayırdı/izole etti, İsrail de aynı hedefe doğru koşuyor. Bu haftaya kadar her ikisi de göğsünü gere gere “irrasyonel ülkeler” başlığı altına girdi – diğer bir deyişle, “siyasi mantığının gücünü, kimsenin sorgulamasına izin verilmeyen ilahi emirlerden ve aşkın dünyalardan aldığı ülkeler”. Nükleer anlaşmanın imzalanması kutsal savaşçıların çıkarlarının korunması savaşında İsrail’i yalnız bıraktı.
(…)
İkizler dünyayı tehdit ettiler, ta ki anlaşma gelip de ikisini birbirinden ayırana kadar. Şüphe yok ki İran İsrail’in dünyadaki statüsünü güçlendirmişti, tıpkı İsrail’in de İran’ın imajının bölgesel bir King Kong olarak görülmesini sağladığı gibi.
Şimdi İran bölgesel ve uluslararası bir büyük güç olacak ve İsrail ancak ay’a doğru ulumaya devam edebilir. İran uluslararası aristokrasinin koridorlarına dahil olacak, dünya petrol fiyatlarını belirleyecek ve IŞİD’e karşı savaşta stratejik bir ortak olacak. İsrail ise küçük ayrıntılarla idare etmek zorunda alacak: Gazze’ye ablukayı kaldıralım mı kaldırmayalım mı, Hamas’la anlaşmaya varalım mı varmayalım mı, Hizbullah’ın gerçekte kaç füzesi var, kaç yerleşim birimini genişletelim veya yenisini kuralım?

İsrail’in asıl problemi çok daha ciddi. İran’la müzakereler bölgede yaşanan her şeyi gölgeledi ve İsrail’de her şeyin, özellikle de Amerikan başkanının suratına tükürmenin ve onu seçen Amerikan halkına hakaret etmenin caiz olduğu illüzyonunu yarattı. İsrail Barack Obama’ya havlaya dursun artık yalnızlaştığının farkında bile değil. Şu anda İran’a karşı bir ittifakta Suudi Arabistan ve dostları tarafından korunuyor gibi göründü; ama daha sonra ortaya çıktı ki “koalisyon”daki ağırlığı bir filin ardındaki bir sineğin ağırlığı kadar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder