15 Mart 2016 Salı

R.HAASS - ABD İÇİN EN BÜYÜK TEHDİT İÇ İHTİLAFLAR



ABD İÇİN EN BÜYÜK TEHDİT İÇ İHTİLAFLAR
Richard N. Haass (Amerikalı diplomat ve Dış İlişkiler Konseyi başkanı)
New York Times, 2.9.2015

Tercüme: Zahide Tuba Kor

ABD’ye yönelik temel ulusal güvenlik tehdidi olmaya aday birçok konu var: İslam Devleti ve daha geniş anlamıyla terörizm, daha iddialı bir Çin, revizyonist bir Rusya, İran, Kuzey Kore, iklim değişikliği ve ebola benzeri salgın hastalıklar.
Bütün bu tehditler dikkate alınmalı. Ama bana göre Amerika’ya yönelik en büyük tehdit çok daha farklı bir şey: kendi iç ihtilaflarımız. Beyaz Saray ile Kongre arasında, aynı zamanda siyasi partilerin içinde ve vatandaşlar ile hükümetleri arasındaki ihtilaflarımız. Bunun bir sonucu da ABD’nin ulusal güvenliği için ihtiyaç duyduğu kaynaklara sahip olmaması – elindeki mevcut kaynakları da çoğunlukla stratejik ihtiyaçlardan ziyade siyasi ihtiyaçları karşılamak için harcaması.
(…)

Sonuç, kendisini taklit etmek isteyenlere bir örneklik teşkil etmeyi başaramayan, olması gerekenden daha zayıf bir ülke. İç ihtilaflarımız bizi daha az güvenilir kılıyor ve bu da dostlarımızın işleri/meseleleri kendi ellerine almalarına ve hasımlarımızın da korkulacak fazla bir şey olmadığı kanaatiyle bize meydan okumalarına yol açıyor. Buna ek olarak, dünyada neyin ABD için bir öncelik teşkil ettiğine dair bir uzlaşı olmaması da çok daha düzensiz bir dünyaya yol açıyor; zira en güçlü ülke, diğer hiçbir ülkenin yapamayacağı liderliğe oynayamıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder