15 Mart 2016 Salı

M.ARENS - İSRAİL KARŞITI ARAP CEPHESİ PARÇALANIYOR



ARAP DÜNYASININ İSRAİL KARŞITI CEPHESİ PARÇALANIYOR
Moşe Arens (İsrailli mühendis, eski siyasetçi ve diplomat)
Haaretz, 12.7.2015

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(…) İsrail’e düşmanlık kendi aralarında anlaşmazlıklar olan Arap ve Müslüman dünyayı birleştirici bir faktördü.
(…)
Ama Arap dünyasında esen rüzgarlar değişti. Son yıllarda bazı Arap yöneticileri için İsrail’den daha büyük tehditler ortaya çıktı. Nükleer silaha erişen İran, el-Kaide, IŞİD, Hamas ve muhtelif Arap terör grupları Suud, Ürdün ve Mısır’daki yönetici sınıfın ümüğünü sıkmayı hedefliyor. Onlar için bu tehlikeler ölümcül ki İsrail hiçbir zaman onlar için bu tarz bir tehlike teşkil etmedi. Bu tehlikeden kaçmak onlar için Filistin meselesini desteklemekten daha önemli. Bu yeni perspektif uyarınca Arap yöneticilerin nazarında İsrail artık bir düşmandan ziyade muhtemel bir müttefike dönüşmeye başladı.
(…) En fazla tehdit altındaki yönetici sınıf Suudi ailesi ki İran’ın nüfuzu arttıkça devrilebilecekler listesinde baş sırada yer alıyor (…)
Bu arada silahlı İslam Devleti terörist çeteleri kuzeyde Ürdün’ün kapısını çalıyor. Amman’a ulaşmayı başardıklarında kimin başının zora düşeceğini tahmin etmek zor değil. Kötünün kötüsü geldiği takdirde Kral Abdullah’ın Kudüs’ün kapısını çalacak olmasına şaşmamak lazım. Hemen her gün Batı Şeria’da bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediğini söylese de gayet iyi biliyor ki böyle bir devletin İslam Devleti teröristlerince veya Hamas tarafından ele geçirilmesi an meselesi olacak ve batısında kapısını çalan bir düşman daha bulacaktır. Batı sınırında böyle bir Filistin devletinin kurulmasını hoş karşılama ihtimali pek görünmüyor.
Sina’da ve Kahire’nin caddelerine İslamcı teröristlerce dört bir yandan kuşatılan Mısır’ın başındaki Sisi bu gruplara karşı topyekun bir savaş başlattı. Bu aşamada bu, Filistin davasına destek de dahil diğer her şeyden daha üst bir öncelik. İsrail’in Mısır ordusunun Sina’nın doğusuna girişine izin vermesi 1979 Barış anlaşmasından bir sapma olmakla birlikte en büyük Arap ülkesi ile İsrail arasındaki çıkar ortaklığının da bir göstergesi.

60 yıldır var olan İsrail karşıtı Arap ortak cephesi çözülme sürecinde. Başat Arap ülkelerinin İsrail Devletiyle ortak çıkarları var. Filistin devletinin kurulmasına destek Washington, Brüksel, BM ve İsrail muhalefeti arasında halen devam edebilir ama Arap dünyasının çoğunda buna destek kayboluyor. Bu arkadaşlar şu anda İsrailli mevkidaşlarıyla arka odalarda buluşmayı tercih edebilirler, ama emin olun ki bu toplantılar giderek artan bir sıklıkla yapılıyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder