15 Mart 2016 Salı

C.ŞALEV - OBAMA İLE NETANYAHU ARASINDA YECCÜC MECCÜC SAVAŞI





İRAN ANLAŞMASINDAN SONRA OBAMA İLE NETANYAHU ARASINDA YECCÜC MECCÜC SAVAŞI BAŞLADI
Chemi Şalev (İsrail gazetesi Haaretz’in Amerikalı editör ve muhabiri)
Haaretz, 14.7.2015

Tercüme: Zahide Tuba Kor

İsrail başbakanı İran’ı bölgesel tahakküme ve İsrail’i yok etmeye susamış iflah olmaz bir Büyük Şeytan, Amerikan başkanı ise Tahran’ı –kendisini affettirebilecek- art niyetli bir Küçük Şeytan olarak görüyor. Bu, İran anlaşmasının imzalanmasıyla ABD ile İsrail arasında eli kulağında olan siyasi nitelikli kıyamet savaşının ana sebebi.
Savaşın sınırlı olması bekleniyor, zira her iki tarafın da bu savaştan kaybedeceği çok şey var. Netanyahu daha 18 ay başta kalacak mevcut Amerikan yönetimiyle tüm bağları koparmayı göze alamaz. Obama da sadece Kudüs’le değil, Demokratları destekleyen Amerikan Yahudileriyle de daha evvel görülmemiş bir çatlak riski istemiyor. Ama artık klişeye dönüştüğü gibi, bir savaşın nasıl başlatılacağı bilinir ama nasıl sonlandırılacağı bilinmez, hele de başarısızlığın bir seçenek olmadığı iki lider için.
Tabii ki Netanyahu nükleer anlaşmanın İran’ı güçlendirdiğini, nükleer bomba üretmeye daha da yaklaştırdığını, terörü mükafatlandırdığını ve Ortadoğu’yu istikrarsızlaştırdığını düşünüyor… Obama ise İran’la anlaşmanın dünya barışına katkı sağladığına, Amerikan çıkarlarını koruduğuna ve hatta İsrail’in güvenliğini kuvvetlendirdiğine gerçekten inanıyor. (…) anlaşmanın Kongre’den geçmesi Netanyahu, geçmemesi Obama için büyük prestij kaybı olacak (…)
(…)
Külli ve ihtilaf çıkaran bir yüzleşmenin/çatışmanın akabinde neler olacağını tahmin etmek oldukça zor (…) Netanyahu bu çatışmanın iki tarafının birbiriyle eşit olmadığını maalesef unutuyor: ABD bir başarısızlığı nihayetinde umursamayacaktır ama İsrail bundan eli boş dönebilir: Kongre’deki kampanyayı kaybedebilir ve canlanan bir İran’la baş etmesi gerektiği bir dönemde Amerikalıların yarısını kendine yabancılaştırabilir.
İsrail için daha korkutucu olacakmış gibi görünen şey bu mücadeleden zaferle çıkması. Eğer Kongre, Başkanı küçük duruma düşürüp Demokratları yabancılaştırarak anlaşmayı durdurursa İran’ın yanında yer alan uluslararası koalisyon buna karşı koyacak ve Tahran bomba üretme yarışında açık çek elde edecek.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder