15 Mart 2016 Salı

R.KAPLAN - AVRUPA YENİ BİR COĞRAFYAYI KEŞFEDİYOR


AVRUPA YENİ BİR COĞRAFYAYI KEŞFEDİYOR
Robert D. Kaplan (Amerikalı dış politika yazar, Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi kıdemli üyesi)
Bloomberg, 14.9.2015

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(…)
20. yüzyılda yaşanan kıyıma karşı Avrupa elitinin verdiği ahlaki bir cevap olan sosyal refah devleti bazı [Avrupa] devletler[in]de mevcut şekilde artık neredeyse sürdürülemez hale gelmiş durumda. (…) Milliyetlerin halen daha, çok fazla kan ve din ile belirlendiği bir kıtada Çin Seddi’ne benzer [şeylerin inşası] için çağrılar yapılmaya başlanacak.
(…)
Antik dönemden beri Avrupa’nın yüzünü değiştiren, çoğunlukla Doğudan gelen demografik ve askeri patlamalardı – Persler, çeşitli barbar kavimler, Slavlar, Macarlar ve diğerleri. Şimdi ise Doğudan gelen meydan okuma iki uçlu: Müslüman göçmenler ve saldırgan Rusya. Rusya ya güçlü ve tehlikeli ya da zayıf ve tehlikeli kalacak. Eğer güçlü ve tehlikeli kalırsa Ukrayna’daki yönetimin altını oymaya devam edecek ve Moldova, Litvanya gibi yerlerdeki sözde donmuş krizleri ateşlemeyi tercih edebilecek. Ayrıca Rus lider Vladimir Putin’in etnisite ve revizyonizm vurgusuna hayran kalan Avrupalı popülistler için bir çekim alanı işlevi görecek. Eğer Rusya zayıf ve tehlikeli olursa bu durumda Rusya’nın bizzat kendi içinde daha zehirli/öldürücü/şiddetli bir milliyetçiliği ve anarşiyi beklemek gerekir. Zira Rusya’nın giderek daha da vahim hale gelen ekonomik durumu nedeniyle bugün için mantıksız/inanılmaz gibi görünen şeyler yarın sıradanlaşabilir. Komünizm sonrası Doğu-Orta Avrupa devletleri nispeten zayıf kurumlarıyla bu ayaklanmaların asıl ceremesini çekecektir.
(…)
Refah devletinin reformu onun ortadan kaldırılması anlamına gelmez; zira bu, sadece başka bir formda sosyal ve siyasi kargaşaya yol açacaktır. Bununla birlikte, Avrupa’nın ağır çekim dağılmasına karşı çözüm, temelde yapısal iktisadi reformdur. Eğer ki AB iktisadi ve mali politika alanında daha fazla dinamizm yaratmazsa içeriden çatlamaya devam edecektir; zira dış tehditler çoğalırken ve Avrupa giderek Avrasya’ya dönüşürken dahi her devlet kendi sıfır toplamlı çıkarlarını gözetecektir. Siyasi coğrafyada böyle bir dönüşüm ABD’yi Batı’nın yalnız kalan savunma kalesi haline getirecektir. (…)

Siyasi vizyon güçlü bir iktisadi temeli gerektirir. Ve ancak mali olarak sağlam bir Avrupa çevre bölgelerdeki tehditlerle baş edebilir. Coğrafya önemlidir, ama insan unsuru çok daha önemlidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder